Katalonian vaikea tilanne: Avaako vaalitulos viimein neuvottelut Espanjan keskushallinnon kanssa?

Espanjan laajalevikkisin päivälehti El Pais kiteytti Katalonian eilisten aluevaalien tulokset: Itsenäisyysmieliset voittivat vaalit saamalla enemmistön paikkoja, mutta samalla hävisivät varsinaisen kansanäänestyksen, koska prosenttiosuus jäi alle puoleen annetuista äänistä. 

Itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat 72 paikkaa 135-paikkaiseen alueparlamenttiin. Itsenäisyysmieliset puolueet saivat 48 prosenttia äänistä.

Vaikka itsenäisyyttä kannattavat ovat juhlineet läpi yön, eroa Espanjasta vastustavat puolueet sanovat, että tämä oli selkeä äänestys itsenäisyyttä vastaan.

Aluehallinnon johtaja Artur Mas on kuitenkin asiasta varma. Hänen mielestään itsenäisyysmieliset voittivat. Tulosten julkistusten jälkeen Mas juhli itsenäisyyttä ruiskuttamalla samppanjaa diskobiitin tahdissa tanssivan yleisöjoukon päälle samaan tyyliin kuin Formula-kuskit juhlivat voittoaan.

Espanjan oikeistolainen Partido Popular -puolue pitää Katalonian mahdollista itsenäistymistä laittomana. PP:n edustajan Pablo Casadon mukaan Mas epäonnistui vaaleissa, koska ei saanut äänestäjien enemmistöä itsenäisyyslinjalle.

Mas jakaa mielipiteet

Katalonian aluehallinnon johtajaa kuvataan maltilliseksi konservatiiviksi, teknokraatiksi joka on muuttunut Katalonian Odysseijaksi.

– Joillekin hän on esimerkki lojaalista katalaanista ja joillekin hän on mies, joka johtaa Katalonian sekasortoon, sanoo Katalonian nationalismia tutkinut kirjailija Jordi Amat.

– Kuinka mies, jota pidetään teknokraattina, on voinut muuttua isänmaalliseksi johtajaksi? 

Mas alkoi käyttää itsenäisyys-sanaa vasta vuonna 2013, kun Espanjan keskushallinto oli hylännyt neuvotteluissa Katalonian toiveet suuremmasta itsemääräämisoikeudesta.

– En halua olla Katalonian valtion ensimmäinen presidentti. Haluan olla Katalonian aluehallinnon viimeinen johtaja, Mas on kertonut.

Espanjan politiikka murroksessa

Espanjassa pidetään parlamenttivaalit joulukuussa. Konservatiivipuolue PP:tä vastustavien kilpailevien puolueiden mukaan maassa tarvitaan nyt poliittisia uudistuksia.

Sosialistien johtajan Pedro Sanchezin mielestä PP on suhtautunut turhan jyrkästi itsenäisyysmielisten vaatimuksiin.

Espanjaan on tullut uusia populistia puolueita, kuten vasemmistohenkinen Podemos sekä keskustalainen Ciudadanos, joiden kannatusluvut vaihtelevat suuresti eri mittauksissa.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan Katalonian tilanteen todennäköisin merkitys on siinä, että Espanjan keskushallinto ja Katalonian aluehallinto ryhtyvät keskustelemaan keskenään aiempaa vakavammin.

Mielipidemittausten mukaan enemmistö katalonialaisista haluaa Katalonian olevan osa Espanjaa, jos Katalonialle annetaan enemmän talousmyönnytyksiä ja kieltä ja kulttuuria suojellaan nykyistä enemmän.

Moni on saattanut äänestää itsenäisyysmielisiä puolueita vain siksi, että Katalonialla olisi parempi neuvotteluasema Espanjan keskushallinnon kanssa. 

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kertoi illalla olevansa valmis tekemään yhteistyötä Katalonian uuden alueparlamentin kanssa. Neuvottelut käydään Rajoyn mukaan kuitenkin "lain puitteissa", eikä valtion yhtenäisyydestä ja suvereeniudesta neuvotella.  

Lue myös:

    Uusimmat