Mainos

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Puigdemont vierailulla Suomessa – "Minua uhkaa 20–30 vuoden vankeus"

Katalonian aluejohtajan paikalta Espanjan erottamaksi joutunut Carles Puigdemont on parhaillaan yksityishenkilönä vierailulla Suomessa. Hän on Suomessa eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän kutsumana ja isäntänä toimii Katalonian itsenäisyysliikkeen innokas tukija, kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Puigdemont vieraili tänään muun muassa eduskunnassa ja huomenna hän pitää julkisen luennon Helsingin yliopistolla.

Katalonia julistautui itsenäiseksi lokakuussa kiistanalaisen kansanäänestyksen jälkeen, minkä jälkeen Espanja päätti ryhtyä purkamaan Katalonian itsehallintoa. Puigdemont ei odota EU:n tai sen jäsenmaiden virallista tukea Katalonian itsenäisyydelle. Hän sanoo vetoavansa demokratian ja ilmaisunvapauden puolesta enemmänkin Euroopan kansalaisiin.

Puigdemont sanoo olevansa pettynyt siihen, että EU:sta ei ole tuomittu poliisin väkivaltaa Katalonian itsenäisyysäänestyksen yhteydessä.

Hän sanoo, ettei tiedä milloin voisi palata Espanjaan, sillä häntä uhkaa vankeustuomio.

– Niin pian kuin mahdollista, mutta enpä tiedä. Jos olisin Espanjassa, olisin vankilassa. Luultavasti minua uhkaa 20-30 vuoden vankeustuomio, sanoi Puigdemont Helsingissä.

Puigdemont toivoo, että kiista Espanjan kanssa Katalonian itsenäisyydestä ratkeaa vuoropuhelun kautta. Hän sanoo, että Katalonia haluaa saavuttaa suvereniteetin ainoastaan rauhanomaisin keinoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.