Mainos

Syyttäjät vaativat kahdeksan katalaanijohtajan vangitsemista

4:20

Espanjassa syyttäjät vaativat kahdeksan Katalonian syrjäytetyn aluehallituksen jäsenen vangitsemista. Syyttäjät esittivät valtakunnalliselle erikoistuomioistuimelle, että entiset aluehallituksen jäsenet vangitaan Katalonian itsenäisyyshankkeen lisätutkimusten ajaksi.

Erikoistuomioistuimessa on ollut tänään kuultavana yhdeksän syrjäytetyn aluehallituksen ministeriä. Heistä yksi voitaisiin syyttäjien mielestä päästää vapaaksi takuita vastaan.

Katalonian entisen aluehallituksen johtaja Carles Puigdemont ja neljä muuta jäsentä eivät noudattaneet määräystä saapua kuultaviksi Madridiin tänään. Viisikko on Belgiassa.

Espanjan korkeimman oikeuden presidentti Carlos Lesmes sanoi El Periodicon mukaan, että Puigdemontista voidaan tehdä eurooppalainen pidätysmääräys, mikäli tämä ei saavu oikeuteen. Sama koskee uutistoimisto AFP:n mukaan neljää muuta Belgiaan lähtenyttä katalaanijohtajaa.

"Ei ratkea oikeudessa tai väkivallalla"

Puigdemont ei pidä syytteitä ja kuulemisia puolueettomina vaan poliittisina. Hänen belgialainen asianajajansa Paul Bekaert kertoi aiemmin tällä viikolla, että Puigdemont ei aio toistaiseksi palata Espanjaan.

Bekaert ei suoraan ottanut kantaa kysymykseen, voisiko syrjäytetty aluehallituksen johtaja saada reilun oikeudenkäynnin Espanjassa. Bekaert sanoi kuitenkin, että puolustus käyttäisi tätä perustetta, jos Espanja tekee Puigdemontista luovutuspyynnön.

Bekaert muistutti aiemmista Espanjan baskeja koskeneista tapauksista. Niissä kuulustelut tehtiin Belgiassa paikallisen poliisin voimin.

Katalonian itsehallintoalueen entinen johtaja Arturo Mas korosti Madridissa torstaina, että Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välistä konfliktia ei ratkaista tuomioistuimissa tai väkivallalla.

–  Mitä enemmän polttoainetta ja puuta lisää tuleen, sitä isommaksi se kasvaa, Mas kuvaili.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on julistanut Kataloniaan alueparlamenttivaalit, jotka on määrä pitää 21. joulukuuta. Puigdemont on luvannut kunnioittaa vaalitulosta ja vaatinut, että Espanjan keskushallinto tekee samoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.