Mainos

Katainen puolustaa hallituksen elvytyspakettia

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen puolustaa hallituksen elvytyspakettia. Hän sanoo Huomenta Suomelle, että kaikki elvytystoimet ovat tarkkaan harkittuja.

Elvytyspaketin ydin on Kataisen mukaan kansalaisten ostovoiman lisääminen noin miljardin euron tuloveronkevennysten kautta.

- Kun vienti ei vedä, pitäisi kotimaan markkinoiden vetää. Toinen painopiste on rakentamisen, erityisesti korjausrakentamisen, vauhdittaminen. Lähdemme siitä, että jokainen velkaeuro, joka veronmaksajien piikkiin otetaan elvytyksen nimissä, toisi mahdollisimman monta työtilaisuutta suomalaisille.

Pankit eivät vaikuta rahoittavan mielellään Suomen taloutta, ja on puhuttu pankkitakausten liian tiukoista ehdoista.

- Pankkien luotonanto yrityksille on itseasiassa kasvanut tämän syksyn aikana, mutta kun Suomesta on poistunut kansainväliset yritysrahoituslaitokset, niin pankit eivät ole pystyneet sitä jättiä täyttämään, Katainen summaa.

- Pitää paikkaansa, että pankkitakausten ehdot ovat liian tiukkoja nykyään. Näinä päivinä meidän on tarkoitus tehdä hallituksessa muutoksia näihin asioihin, jotta pankit voisivat ottaa avustavia elementtejä käyttöönsä ja kasvattaa luotonantoaan.

"Fedin ohjauskoronlasku hyvä uutinen"

Yhdysvaltain keskuspankin eilinen ohjauskoronlasku otetaan myös Suomessa toiveikkaasti vastaan.

Valtiovarainministeri Katainen sanoo, että tällaiset uutiset ovat aina hyviä uutisia.

- Toivottavasti rahan hinta laskee, sillä se helpottaa tavallisten amerikkalaisten elämää ja kannustaa yrityksiä investoimaan.

Fed laski eilen ohjauskorkonsa historiallisen alas. Korko laskee ainakin 0,75 prosenttiyksikköä 0 - 0,25 prosenttiin. Päätöksellä pankki pyrkii torjumaan talouskriisin vaikutuksia ja deflaation eli hintojen laskun uhkaa.

Jos tämäkään ei auta talousvaikeuksissa pyristelevää maata, ei Kataisen mukaan Yhdysvalloille jää kovinkaan paljon vaihtoehtoja.

- Odotamme kaikki uuden presidentin, Barack Obaman elvytyspakettia. Hän joutuu toisaalta tiukentamaan taloutta, eli nostamaan maksuja ja tekemään leikkauksia, mutta myös samaan aikaan elvyttämään.

Katainen muistuttaa, että elvytyspakettien vaikutusta ei kannata kuitenkaan yliarvioida. Yhdysvalloissa on jo tehty mittavia elvytyspaketteja, joiden vaikutus on jäänyt vähäiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.