Kasvirasvajäätelö onkin kovan piilorasvan lähde

Kaikki myynnissä olevat kasvirasvajäätelöt sisältävät terveydelle epäedullisia kovia kasvirasvoja. Kasvirasvajäätelöiden valmistuksessa käytetään yleisesti teollisia kasviöljysekoituksia kuten palmu- ja kookosöljysekoitusta, rapsi- ja palmuöljysekoitusta tai pelkkää kookosöljyä. Kasvirasvajäätelöiden rasvoja selvitti Kuluttaja-lehti uusimmassa numerossaan.

Kookospähkinöistä saatava kookosöljy sisältää palmuöljyn tavoin paljon tyydyttyneitä rasvahappoja eli kovaa rasvaa. Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio nostaa veren kolesterolipitoisuutta ja verenpainetta sekä heikentää elimistön sokeriaineenvaihduntaa.

Kasvirasvajäätelöiden valmistuksessa käytetään myös osittain kovetettuja kasvirasvoja. Kun kasviöljy kovetetaan vain osittain, syntyy transrasvahappoja. Kovien transrasvojen yleisimpiä lähteitä ruokavaliossa ovatkin ranskanperunat, kasvirasvajäätelö ja mikropopkornit. Transrasvahapoilla katsotaan olevan yhtä epäedullinen vaikutus veren kolestroliin kuin tyydyttyneillä rasvoilla.

Kovat rasvat välttämättömiä valmistusprosessissa

Jäätelön valmistajat käyttävät kovia kasviöljyjä kasvirasvajäätelöiden valmistuksessa, koska jäätelöä ei voi valmistaa pelkästään pehmeistä rasvoista. Kuluttaja-lehden haastattelema Ingman Foodsin jäätelön tuotekehityspäällikkö Annukka Nieminen kertoo, että käytettäessä jäätelön valmistuksessa esimerkiksi pelkästään pehmeitä kasviöljyjä kuten rapsi- ja rypsiöljyjä, ne tulisi kovettaa. Muutoin jäätelö ei vispaudu.

Pakkauksissa usein vain pakolliset tiedot

Jäätelötuotteiden nimen yhteydessä on yleensä selkeästi ilmoitettu, että jäätelö on kasvirasvajäätelöä, mutta kasvirasvaa saattaa olla myös maito- tai tofu-jäätelöissä. Lisäksi kovia kasvirasvoja käytetään yleisesti jäätelöiden kuorrutteissa ja keksiosissa.

Kasvirasvan kovettamisesta täytyy ilmoittaa pakkausmerkinnöissä, mutta kasvirasvan alkuperää ei tarvitse ilmoittaa. Pakkauksissa on usein vain pakolliset tiedot. Kuluttaja-lehti kehottaakin jäätelön raaka-aineista enemmän kiinnostuneita ottamaan yhteyttä valmistajien kuluttajaneuvontanumeroihin. Myös valmistajien internet-sivuilla on tarkempaa tuotetietoa.

(MTV3-Finfood)

Lähde: Kuluttaja 6/2004

Lue myös:

    Uusimmat