Kas, rakennus romahti? Ei yllätä, toteaa rakennusmies

Rakennustyömailla tehdyt kompromissit näkyvät isoina ongelmina jopa aivan vastavalmistuneissa rakennuksissa.

MTV3 Uutisten haastatteleman rakennustyömiehen mukaan ongelmia työmailla aiheuttavat muun muassa ammattitaidottomat työntekijät, liian kireät aikataulut ja väärissä paikoissa haetut säästöt. Pahimmillaan oikominen rakennustöissä vaarantaa turvallisuuden.

Hommia tekee se, joka on halvalla saatu

Haastatellun rakennustyömiehen mielestä eräs iso ongelma rakennustyömailla on ulkomaisten työntekijöiden käyttö.

– Suomessa on hyvä rakentamisen taito, ja sitä pitäisi käyttää ja panostaa siihen, 17 vuotta alalla työskennellyt Frank toteaa.

– Mutta kun yritetään rakentaa mahdollisimman halvalla, niin siinä tulee kuvaan heti ulkomainen työvoima. Suomessa se on lähinnä itärajan takaa tuleva työvoima. Ja ne tekevät niin huonoa jälkeä, että niiden hommia joudutaan korjaamaan useaan otteeseen, Frank väittää.

Hänen mielestään suuria haasteita aiheuttaa kielitaito: pahimmillaan ulkomaalaiset työntekijät eivät ymmärrä ollenkaan heille annettuja ohjeita tai työtehtäviä.

– Sieltä saattaa tulla ihan kielitaidottomia ulkomaalaisia työntekijöitä. Toisekseen niistä ei ole ikinä varmuutta, että minkä alan miehiä ne oikeasti on.

Frankin mukaan hankaluuksia tulee myös vuokratyövoiman käytöstä.

– Vuokramiehiä otetaan vaikka rakennusapumiehiksi, mutta kiire teettää sen, että niitä laitetaan tekemään ihan kaikkea, myös ammattimiesten hommia. Eikä välttämättä selvitetä sitä, onko niillä pätevyyttä tehdä niitä hommia.

Työturvallisuuteen pitää panostaa – vaikka ei ehtisi

Myös niinkin yllättävä asia kuin työturvallisuus hankaloittaa arkea työmailla. Kireät työturvallisuusmääräykset hidastavat työtä, mutta aikatauluissa tätä ei ole välttämättä ollenkaan huomioitu.

– On hyvä, että työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota, mutta se tekee myös sen, että asioihin pitäisi käyttää enemmän aikaa. Kuitenkin samalla koko ajan aikataulut on kireämpiä.

Välillä työturvallisuudesta huolehtiminen jää lähinnä omalle vastuulle. Frankin mukaan aina löytyy valitettavasti niitä, jotka ovat valmiita tinkimään turvallisuudestaan.

–Mitään hommaa ei tarvitse tehdä, jos koet, että se ei ole turvallinen. Kyllä mulla on itsekin tullut tälläkin työmaalla vastaan hommia, joista olen sanonut, että "tätä ei voi turvallisesti tehdä, joten en tee". Mutta jotkut vaan tekee.

Työturvallisuusasiat ovat kuitenkin todistaneet tärkeytensä Frankille varsin karulla tavalla. Miehen veljen työkaveri menetti nimittäin henkensä työmaalla sattuneessa onnettomuudessa ikkunoita asentaessaan.

– Kun oli itse tehnyt myös niitä hommia, niin kyllä tajusi jo silloin sen työn vaarat, Frank toteaa.

– Ja kun se oli vielä tuttu kaveri, niin se kyllä pysäytti.

Rakennukset valmiiksi aikataulussa vaikka väkisin

Frankin mukaan myös rakennustyömaiden aikataulut on valitettavan usein suunniteltu epärealistisesti. Niistä pidetään silti kiinni, koska uhkasakkoja myöhässä valmistuvista rakennuksista ei haluta maksaa.

– Kun omalla työmaallani aikataulu on tehty, niin siinä aikataulussa ei ole ollenkaan huomioitu sitä, että on talvi välissä. Talvihan aiheuttaa isoja ongelmia esimerkiksi betonirakentamisessa. Suomessa on yksinkertaisesti niin rankat talvet, että jotain hommia ei voi tehdä niissä olosuhteissa. Mutta silti ne tehdään, koska ne aikataulut on niin tiukat. Kyllä siinä työn laatu kärsii.

Frank ei ihmettelekään yhtään uutisissa näkyneitä tapauksia romahtaneista hallirakennuksista tai alas tipahtelevista kattorakenteista. Hän myös uskoo, että vastaavanlaisia tapauksia sattuu jatkossakin.

– Varmasti tulee, mikäli tämä homma jatkuu samanlaisena, että aikataulut on niin kiireisiä ja käytetään ulkomaista työvoimaa, ja sitten tehdään kompromisseja rakentamisessa.

Lue myös:

    Uusimmat