Karut kuvat Porin Itäpuiston murhasta – lähes irrotti kihlattunsa pään, poltti ruumiin sänkyyn ja laittoi viestin: "Mukavaa päivää sulle"

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa Porin Itäpuiston murhan järkyttävyyden 0:56
Poliisin esitutkintamateriaali voi olla järkyttävää, emmekä suosittele videon katsomista siksi herkimmille.

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa Porin Itäpuiston murhan järkyttävyyden. Nainen sai surmaajaltaan iloisen viestin tekoa seuranneena päivänä.

Satakunnan käräjäoikeus arvioi viime kuussa, että vuonna 1990 syntynyt irakilaismies surmasi vuonna 1964 syntyneen kihlattunsa Porin Itäpuistossa viime syyskuussa.

Verityö tehtiin lyömällä naista tylpällä esineellä ja teräaseella. Naisen kaulaa viillettiin teon yhteydessä niin voimallisesti, että naisen pää lähes irtosi muusta ruumiista.

– [Mies] on lisäksi käytännössä irrottanut [naisen] pään leikkaamalla kaulan kohdalta pään irti muusta kehosta usealla veitsen viillolla sekä katkaisemalla kaularangan pään jäädessä kiinni muuhun vartaloon ainoastaan muutamalla lihassäikeellä, haastehakemuksessa kuvailtiin.

Kuolemansyy oli kuitenkin rintakehään kohdistuneen teräaseen piston aiheuttama aortan vamma ja sen aiheuttama verenvuoto sydänpussiin.

Ruumista poltettiin sängyssä

Väkivallan jälkeen ruumista vahingoitettiin sytyttämällä tuleen sänky, jossa ruumis makasi. Sängylle kasattiin myös palavaa materiaalia. Tutkimusten perusteella asuntoa oli myös siivottu rikoksen jälkeen.

Teossa käytetty teräase tai teräaseet jäivät kadoksiin. Miehen syyllisyyden puolesta puhuivat kuitenkin erilaiset poliisin teknisessä tutkimuksessa paljastuneet seikat, kuten uhrin asunnosta löytyneet veriset kengänjäljet.

Mies kiisti kaiken väkivallan, tulipalon sytyttämisen tai muun rikoksen jälkien hävittämisen. Miehen kertomus tapahtumista muuttui esitutkinnan edetessä, ja oikeus arvioi tämän kertomuksen ulkopuolisesta tekijästä epäuskottavaksi. 

Oikeus määräsi miehen kuitenkin mielentilatutkimukseen selvittääkseen, oliko mies tekohetkellä syyntakeinen.

Taustalla eroriidat

Teon tapahtuma-aikaan miehen ja naisen seurustelusuhde oli päättymässä ja teon motiiviksi onkin epäily erosta johtunutta riitaisuutta.

Myös miehen naiselle tekoa edeltävänä päivänä lähettämät viestit puhuvat sen puolesta, että osapuolilla on ollut riitaisuutta, vaikka tunteet mahdollisesti heittelivätkin.

– Minä en halua nähdä sinua enää.

 – En jaksa sun kanssa koko ajan riittää riittää riittää tämä ei hyvä minulle.

– En ole onnellinen sinä näit huomenna Kuka minä olen oikeasti.

– I’m trying to do anything for you [naisen nimi] because I love you all my heart and you every day you change your mind.

– Good night and good new life for you ♥.

"Huomenta ja mukavaa päivää sulle"

Teon jälkeisenä päivänä mies laittoi uhrille vielä yhden viestin.

– Huomenta ja mukavaa päivää sulle.

Poliisin mukaan asian esitutkinta oli poikkeuksellisen vaativa ja haastava. Jälkiä oli hävitetty ja miehen sormenjäljille ja DNA-tunnisteille oli ymmärrettävä selitys näiden parisuhteen vuoksi.

Mies oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana, kääntynyt kristinuskoon Suomessa ollessaan ja saanut turvapaikan. Hän oli teon aikaan ehdolla seurakuntavaaleissa.

Oikeus ratkaisee mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen, mihin rikokseen mies on syyllistynyt sekä tekee muut asiaa koskevat ratkaisut.

Lue myös:

    Uusimmat