Karu totuus - puhelimesi yksilöllinen tunniste voi olla muiden käytössä

Matkapuhelimien IMEI-koodien käytössä on havaittu väärinkäytöksiä. Tietyissä tapauksissa väärinkäytökset saattavat aiheuttaa ongelmia myös puhelimen rehelliselle peruskäyttäjälle.

IMEI-koodi on valmistajan kullekin puhelimelle rekisteröimä 15-numeroinen laitetunnus, eräänlainen puhelimen sosiaaliturvatunnus. Se koskee nimenomaan itse puhelinlaitetta eikä puhelimessa olevaa liittymäkorttia. Koska poliisi voi IMEI-sarjanumeron perusteella hakea lupaa vaikkapa salakuunteluun, ovat rikolliset ryhtyneet vaihtamaan koodeja puhelimesta toiseen.

Koodeja saatetaan vaihtaa myös siksi, että niin sanotulle mustalle listalle ilmoitettuja varastettuja kännyköitä saataisiin uudelleen toimintaan verkossa.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan rikolliset ovat keränneet IMEI-koodeja muun muassa kaupan kännykkäosastoilta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupasta ostetun puhelimen IMEI-koodi saattaa käyttäjän tietämättä olla kopioitu myös toisen laitteen käyttöön.

Jos esimerkiksi rikollisiin tarkoituksiin käytetty duplikaatti-IMEI-puhelin otetaan poliisin salakuunteluun, niin samalla koodilla varustetun alkuperäisen puhelimen omistaja saattaa myös tällöin joutua täysin syyttömänä poliisin kuuntelun kohteeksi.

"Tuttu asia operaattorille"

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi valottaa MTV3 Uutisille, että IMEI-koodien kopioiminen ja väärinkäytökset ovat operaattorille tuttu asia.

- Verkossa voi todellakin olla samalla IMEI-koodilla useita laitteita. Verkko ei sitä millään lailla rekisteröi, sillä verkon näkökulmasta IMEI-koodi on vain eräänlainen lisätieto, kertoo Korpi.

Korpi toteaa, että operaattorin kannalta olennainen asia verkolle on puhelimessa oleva liittymäkortti, joka on käytön, verkkoon pääsyn ja laskutuksen perusta. IMEI-koodi puolestaan yksilöi käytetyn puhelinlaitteen.

IMEI-koodi:

Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxen kertoo, että kopioidut IMEI-koodit eivät usein edes jää operaattorin tutkaan - operaattori kun ei normaalitoiminnassaan jahtaa rikollisia.

Operaattorin toiminnan kannalta samaa IMEI-koodia käyttävillä laitteilla ei siis ole suurta käytännön merkitystä. Samaa koodia käyttävien laitteiden omistajille saattaa kuitenkin koitua yllätyksiä. .

- Kuluttajalle voi olla harmia tilanteessa, jossa kopioitu IMEI-koodi päätyy operaattorien mustalle listalle ja alkuperäisen koodin sisältänyt laillinen laite lopettaa tämän seurauksena toimintansa, toteaa Korpi.

Sama tilanne syntyy, jos alkuperäisen IMEI-koodin omaava laite ilmoitetaan vaikka katoamisen myötä mustalle listalle. Tällöin kaikki kyseisen laitteen IMEI-koodin kopiota käyttävät laitteet lopettavat toimintansa.

Korpi arvioi, että IMEI koodeja kopioidaan laitteesta toiseen usein sen takia, jotta mustalle listalle joutunut varastettu laite saataisiin "puhtaan" koodin avulla jälleen toimimaan verkossa.

- Tämä on varmasti se käyttötarkoitus, mihin IMEI-koodeja myös kopioidaan.

Puhelimen omistaja ei voi tietää, onko puhelimen IMEI-koodi kopioitu

Ongelmallista on, että puhelimen käyttäjä ei pysty mitenkään selvittämään, onko hänen puhelimensa IMEI-koodi kopioinnin seurauksena käytössä jollakin toisella - kenties rikollisella - taholla.

- Missään ei ole keskitettyä mekanismia, joka valvoisi IMEI-koodeja. Vaikka olisi mahdollista katsoa tunnistetiedoista, niin operaattorikaan ei voi tietää asiaa kuin oman verkkonsa osalta. Tällaiset tapauksethan ovat tyypillisesti kansainvälisiä, kommentoi Korpi

Miten sitten pitää menetellä, jos selviää, että omassa puhelimessa oleva IMEI-koodi on käytössä useammassa laitteessa?

Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxen toteaa, että hyvä ohjenuora on, että kaikissa epäselvyyksissä kannattaa aina ottaa yhteyttä oman operaattorin asiakaspalveluun.

Katso Petteri Järvisen studiohaastattelu (Huomenta Suomi 30.8.2012)

Lue myös:

    Uusimmat