Kärsitkö tietämättäsi syömishäiriöstä? Tunnista oireet

Syömishäiriö hiipii elämään salakavalasti, ja se vaatii ammattilaisilta sekä syömishäiriötä sairastavien läheisiltä tarkkuutta, jotta häiriöihin voidaan puuttua varhain.

Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n vuonna 2008 valmistuneen raportin mukaan syömishäiriöt esiintyvät harvoin selkeästi yhtenä tiettynä sairautena. Syömishäiriöt sekoittuvat keskenään ja sairastuneella voi olla oireita useammasta sairaudesta.

Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n Stakesilta tilaama tilasto avohoitopalveluiden kävijämääristä vuonna 2006 kertoo, että tavallisimpia syömishäiriösairauksia ovat anoreksia, eli laihuushäiriö, bulimia eli ahmimishäiriö, epätyypillinen syömishäiriö eli yleensä sekoitus bulimista ja anorektista oireilua, BED eli ahmimishäiriö ilman oksentelua, paastoamista tai pakonomaista liikuntaa sekä ortoreksia, eli terveellisen ruoan pakkomielle. Muu syömishäiriö on kyseessä, kun sairauden oireet eivät sovi mihinkään muuhun kategoriaan.

Nämäkin ovat syömishäiriöitä

Ortoreksia: Orthorexia nervosan taustalla on äärimmäisyyksiin menevä halu syödä mahdollisimman terveellisesti. Ajatukset alkavat pyöriä yhä enemmän terveellisen ruoan ja ravintokoostumusten ympärillä, ja suuri osa päivästä kuluu ruokien valitsemiseen ja valmistamiseen. Ortoreksiasta kärsivä haluaa syödä aina puhtaasti, mahdollisimman terveellisesti ja oikein. Hän ei välttämättä kykene lainkaan herkutteluun, ja ruokavaliosta poikkeaminen aiheuttaa ahdistusta.

SED – Selective Eating Disorder: SEDistä kärsivä turvautuu rajoitetusti vain turvallisiin ruokiin, kun taas osa ruoista aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Sairaalloisen tarkasti ruokiaan valikoivat ihmiset pelkäävät enemmän ruokaa kuin lihomista. Psykologi Nihara Krause kertoo Mydaily.comille, että SED on yhtä lailla normaalia elämää rajoittava sairaus kuten anoreksia tai bulimia. Huolestuneisuus, masennus ja sosiaalinen eristäytyneisyys kuuluvat oireisiin, ja ruokaan liittyvät pakkomielteet ovat samankaltaisia kuin pakko-oireisesta häiriöstä kärsivillä.

NS-RED – Nocturnal Sleep-Related Eating Disorder: Tämä on enemmän unihäiriö kuin syömishäiriö. NS-REDistä kärsivä ihminen saattaa aamun tullen huomata, että yön aikana keittiön kaapit on tullut ahmittua tyhjiksi, mutta ahmimisesta ei ole muistikuvia. Stressi, masennus ja uniapnea on yhdistetty tähän häiriöön.

BDD – Dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö: Dysmorfofobia on mielenterveyden häiriö, josta kärsivä on pakonomaisen tyytymätön johonkin oman kehonsa piirteeseen. Tuo piirre on joko kuviteltu tai hyvin vähäinen. Se voi olla niin paino, nenä kuin vaikka hiuksetkin. Body Dysmorphic Disorder eli BDD liittyy masennukseen, anoreksiaan ja ahdistuneisuuteen, ja siitä kärsivä käyttää suunnattomasti aikaa asian miettimiseen ja kuviteltujen vikojen paranteluun.

Lihasdysmorfia: Pakonomainen tarve kuntoilla ja saavuttaa mahdollisimman lihaksikas keho.

NES – Night Eating Syndrome: Pääosin öisin tapahtuvaa ahmimista. Henkilö ahmii hiilihydraattipitoisia ruokia, jotka lisäävät serotoniinia aivoissa ja auttavat nukahtamaan. Noin 33 prosenttia sairaalloisen ylipainoisista ihmisistä on taipuvaisia yölliseen ahmintaan.

MTV3/Helmi

Lähteet: ”Koko elämä sirpaleina” Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n raportti syömishäiriön sairastaneille tehdystä kyselystä 2008 sekä Mydaily.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat