Karpalokiisseli ja karamelliomenat 22.12.1999

Toim. Kati nappa

1/2 l laimennettua
mutta vahvan makuista karpalomehua
sokeria maun mukaan
2 1/2-3 rkl perunajauhoja

Lisäksi:


mantelipikkuleipiä tai mantelilastuja
pakastekarpaloita
kermavaahtoa tai ranskankermaa
sitruunamelissan tai
mintun lehtiä

Keitä mehu pakastekarpaloista tai käytä valmista mehua. Maistele sopiva vahvuus ja makeus. Sekoita kylmä mehu ja perunajauhot ja kuumenna koko ajan sekoittaen.

Lopeta kun keitos kuplahtaa ja nosta kasari pois levyltä. Anna kiisselin jäähtyä hetki ja kaada laseihin kahtena kerroksena. Ripottele väliin manteli- tai muita pikkuleipämuruja tai mantelilastuja ja muutama jäinen karpalo. Kun kiisseli on jäähtynyt, lisää pinnalle halutessasi nokare kermavaahtoa tai ranskankermaa. Koristele sitruunamelissan tai mintun lehdillä.

Karamelliomenat


2-3 omenaa
nokare (n.25 g) voita
n. 3/4 kide-, fariini- tai
ruskeaa sokeria
1-2 rkl rusinoita
(1-2 rkl mantelilastuja tai-rouhetta)
(2 rkl rommia, calvadosta tai konjakkia tai n. 1 tl rommiaromia)

Kuori omenat ja lohko ne ja poista samalla siemenkodat. Jos omenat ovat tummuuvaa lajia, purista päälle vähän sitruunamehua. Sulata voi pinnoitetussa pannussa ja anna sen ruskistua pähkinäiseksi. Lisää omenalohkot ja paista 3-4 minuuttia. Ripottele pinnalle sokeri ja paista kunnes sokeri karamellisoituu. Lisää lopuksi rusinat, mantelilastut ja rommi tai rommiaromi. Tarjoa kuumana vaniljajäätelön kera.

Lue myös:

    Uusimmat