Karmivat yksityiskohdat julki Raahen kaksoismurhasta syytetystä: Halveksi ja vihasi naisia – seurasi nuorta naista baarista ja surmasi teräaseella

Miestä syytetään nuoren naisen ja äitinsä murhasta Raahessa 1:02

43-vuotiaalle miehelle vaaditaan Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa rangaistusta kahdesta murhasta.

25-vuotias nainen joutui henkirikoksen uhriksi aamuyöllä 13. syyskuuta viime vuonna Raahen keskustan tuntumassa sijaitsevalla tyhjällä tontilla.

Syytteen mukaan mies löi nuorta naista teräaseella rintakehän ja selän alueelle yhteensä 15 kertaa. Yhdeksän iskuista osui naista keuhkoon.

Suunnitteli tekoa

Kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärven mukaan mies oli suunnitellut jo pidempään jonkun väkivaltarikoksen tekemistä, joka kohdistuisi fyysisesti heikompaan osapuoleen.

Mies oli tekoa edeltävänä iltana baarissa teräase mukanaan. Syyttäjän mukaan mies teki tekonsa vakaasti harkiten.

– Syytetty oli käyttäytynyt ennen tekoa erityisesti naisia kohtaan vihamielisesti ja halveksivasti. Hän lähti baarista naisen perään, kun hän oli ilmeisesti tullut taas torjutuksi, Mourujärvi kertoi.

Syytetty seurasi itselleen entuudestaan tuntematonta nuorta naista ja syytteen mukaan surmasi hänet teräaseella rakentamattomalla tontilla lähellä Raahen keskustaa. Nainen sai surmansa 13. syyskuuta aamuyöllä yhden jälkeen.

Koiranulkoiluttaja löysi naisen ruumiin muutaman päivän päästä.

Surmasi oman äitinsä

Neljä päivää myöhemmin, 17. syyskuuta mies murhasi syytteen mukaan oman äitinsä tämän kodissa Raahen Piehingissä. Teko tehtiin teräaseella.

Syytteen mukaan mies löi äitiään teräaseella seitsemän kertaa ylävartaloon rintakehän alueelle ja selkään. 65-vuotiaalle naiselle aiheutui lyönneistä yhdeksän eri pistohaavaa.

Syyttäjän mukaan mies teki teon erityisen raa'alla ja julmalla tavalla sekä vakaasta harkinnasta.

– Syytetty on vihannut äitiään, keneen hänellä oli ollut huonommat välit jo pidempään ja hän onkin lopulta kohdistanut tällaisen väkivaltateon eli henkirikoksen äitiinsä kohdistuen, Mourujärvi kertoi.

Kiistää murhanneensa

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Mies myöntää molemmat henkirikokset, mutta hän kiistää murhasyytteet.  Miehen puolustuksen mukaan molemmissa henkirikoksissa on kyse tapoista. Hänen mukaansa hänen terveydellinen tilansa vaikutti tekoihin.

Syytetty ei ole itse paikalla oikeudessa, vaan hän osallistuu istuntoon videoyhteyden välityksellä vankimielisairaalasta. Miestä ei saanut lainkaan kuvata videoruudulta tänä aamuna, kun oikeudenkäynti alkoi.

Naisella oli pieni poika

Nuoren naisen omaiset vaativat syytetyltä korvauksia yhteensä kymmenientuhansien eurojen edestä.

Uhrin omaisten avustajan, asianajaja Kari Erikssonin mukaan henkirikoksessa kuolleen 25-vuotiaan naisen isä ja äiti vaativat kärsimyskorvauksia tyttärensä kuolemasta 11 000 euroa kumpikin.

Lisäksi naisen kolme sisarusta vaatii kukin 8000 euroa kärsimyskorvauksia.

Nuorella naisella oli myös viisivuotias poika, joka asui muualla sijoitusperheessä. Pojan puolesta vaadittiin kärsimyskorvauksia 15 000 euroa.

Ei erityisen läheinen

Syytetyn miehen puolustuksen mukaan oikeudenmukainen korvaus naisen vanhemmille on enintään 3000 euroa kummallekin. Puolustuksen mukaan nainen ei ollut erityisen läheinen vanhempiensa tai sisarustensa kanssa.

Nainen ei myöskään tavannut lastaan kuin kerran kuukaudessa.

Miehen mukaan oikeudenmukainen kärsimyskorvaus naisen pojalle on enintään 2000 euroa. Sisaruksille syytetty myöntää kärsimyskorvauksia enintään 2000-4000 euroa.

65-vuotiaan naisen lapset, eli syytetyn sisko ja sisarpuoli vaativat syytetyltä kärsimyskorvauksia yhteensä 30 000 euroa. Syytetyn mukaan oikeudenmukainen korvaus heistä kummallekin on enintään 10 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat