Karmiva tutkimustulos – 14 suomalaisurheilijaa kertoo joutuneensa raiskauksen tai sen yrityksen uhriksi viime vuosina

2:28
Tutkimus: Seksuaalinen häirintä on yleistä suomalaisessa kilpaurheilussa.

Vaikka seksuaalinen häirintä on suomalaisessa kilpaurheilussa melko yleistä, jää se normaalisti sanalliselle tasolle. Suomen urheilun eettisen keskuksen, SUEKin tutkimuksessa paljastuu kuitenkin, että osa urheilijoista on joutunut myös fyysisen häirinnän kohteeksi.

SUEKin tutkimukseen vastanneista noin 9 000 kilpaurheilijasta yli joka neljäs (26 prosenttia) on kokenut urheilussa seksuaalista häirintää. Naisista seksuaalista häirintää on kokenut 32 prosenttia ja miehistä 19 prosenttia. 

Suurimmalta osin urheilijoiden kokema seksuaalinen häirintä on sanallista, häiritsevää puhetta tai sanallista seksuaalista häirintää, mutta osa urheilijoista kertoo kokeneensa myös fyysistä häirintää.

Tutkimukseen vastanneista naisista neljä prosenttia ja miehistä yksi prosentti kertoi joutuneensa fyysisen seksuaalisen häirinnän kohteeksi viimeisen viiden vuoden aikana.

Tutkimuksessa paljastui myös, että urheilijoita on myös yritetty painostaa seksuaaliseen kanssakäymiseen tai heiltä oli yritetty ostaa seksiä. Yhteensä 70 urheilijaa kertoi tutkimuksessa, että heitä oli viimeisen viiden vuoden aikana painostettu tai heille oli luvattu rahaa, palvelusta, tavaroita tai muuta vastiketta seksuaalisesta kanssakäymisestä. Näin vastanneista 56 oli naisia ja 14 miehiä.

Vastanneista kilpaurheilijoista 14 kertoi joutuneensa viimeisen viiden vuoden aikana raiskauksen tai sen yrityksen uhriksi. Uhreista 11 oli naisia ja 3 miehiä. 16 kyselyyn vastannutta ei halunnut vastata kysymykseen, 14 ei osannut sanoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja