Mainos

Karmeita tarinoita sairaalan arjesta: Samannäköiset lääkkeet sekoittuivat, vauvoille annettiinkin syövyttävää liuosta

Sairaaloissa on vahingossa annettu vuosien kuluessa vahingossa potilaille vääriä lääkkeitä johtuen lääkepakkausten samankaltaisuudesta.

Lääkärilehti kertoo kolmesta tapauksesta, joissa samankaltaiset lääkepakkaukset ovat aiheuttaneet hankaluuksia.

Kortisonin sijasta lihasrelaksanttia

Ensimmäisessä tapauksessa reumalapsi oli tulossa päiväkirurgiselle osastolle nivelensisäistä kortisonipistosta varten. Sairaalan apteekissa kortisonipakkausten (Solomet depot) joukkoon oli jostain syystä eksynyt paketti lihasrelaksanttia (Sukolin). Vakavalta virheeltä vältyttiin, koska lapsen vanhemmat peruivat käynnin, eikä lääkettä annettukaan.

Moninkertainen määrä morfiinia

Toisessa tapauksessa saattohoidossa olleelle potilaalle oltiin antamassa morfiinia, kun se loppui kesken. Sairaanhoitaja tilasi kiireellisesti lisää ampulleja. Vakavasti sairaalle potilaalle oli määrätty 6mg annettavaksi ihon alle. Sairaanhoitajan oli tarkoitus antaa kolme 2mg:n ampullia. Sairaanhoitaja oli vahingossa tilannut kuitenkin 20mg:n vahvuista morfiinia. Potilas siis sai 40 mg, eli moninkertaisen annoksen. Hän kuoli päivää myöhemmin.

Vauvoille sokeriliuksen sijaan syövyttävää liuosta

Eniten julkisuudessa on ollut oikeudenkäynnin takia tapaus, jossa vastasyntyneille annettiin erehdyksessä sokeriliuoksen sijaan syövyttävää ainetta. Vauvat saivat vaikeita oireita.

Lääkärilehden mukaan lääkepakkausten samankaltaisuus voi aiheuttaa erheen huolellisellekin työntekijälle. Nykyään muun muassa Sukolin-pakkauksen ulkoasua on muutettu. Toisessa tapauksessa hankaluutta lisäsi se, että eri vahvuiset morfiinit säilytettiin päällekkäin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.