Mainos

Karmea tilanne Porvoossa: 40 000 asukasta ja sairaalat ilman juomakelpoista vettä

2:31

Porvoon vesijohtovedessä voi olla ulosteperäistä saastutusta, vahvistaa Porvoon veden toimitusjohtaja. Vielä ei tiedetä, mikä vettä saastuttaa tai milloin vesi on juomakelpoista.

Lähes kaikkia porvoolaisia ja pientä osaa askolalaisista kehotetaan keittämään vesi ennen juomista, sillä Myllymäen vesitornin vesinäytteistä on löydetty E. Coli -bakteeria.

Kehotus koskee 40 000 asukasta ja muita alueen toimijoita, kuten sairaaloita ja yrityksiä.

– Vedessä voi olla ulosteperäistä saastutusta, kertoo Porvoon veden toimitusjohtaja Risto Saarinen MTV Uutisten haastattelussa.

– Jos vettä keittää ja käyttää sen jälkeen, siitä ei ole haittaa. Muuten ulosteperäisestä saastutuksesta voi seurata mahatautia, jonkinlaista ripulia tai vastaavaa.

Vielä on vaikeaa arvioida, onko kukaan sairastunut juomaveden vuoksi, sillä sairauden merkkien näkyminen voi kestää useamman päivän. Myös bakteerin lähde on mysteeri.

– Lähdemme nyt selvittämään, onko vesitornin rakenteissa olla jotain sellaista, että olisi päässyt ulkoa päin tulemaan jotain vierasta sinne, mutta mitään tietoa ei ole tällä hetkellä.

Tällä hetkellä vesitornin vesi on kloorattu.

– Mitataan parhaillaan, mikä siellä on pitoisuus, että klooria on riittävästi veden desinfioimiseksi. Sitten lähdetään ottamaan näytteitä, jotka valmistuvat aina seuraavana päivänä. Niiden perusteella voidaan arvioida, milloin keittokehotus voidaan poistaa.

Vettä kehotetaan keittämään alueella viisi minuuttia. Porvoossa on myös keskeisillä paikoilla vedenhakupisteitä. 

Vedellä voi tiskata astioita, mutta astioiden tulee antaa kuivua ennen käyttöä. Vettä voi käyttää normaalisti myös peseytymiseen ja pyykin pesemiseen. Käsienpesun jälkeen suositellaan kuitenkin käytettäväksi desinfioivaa ainetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja