Mainos

Karjalainen: Joka kymmenes resepti päätyy väärinkäyttäjälle

Joka kymmenes väärinkäyttöön sopiva lääkeresepti päätyy sekakäyttäjälle. Sanomalehti Karjalaisen mukaan huumaustarkoituksessa käytettävien lääkkeiden reseptiosuus on suuri, koska väärinkäyttäjät kuluttavat aineita tyypillisesti paljon ja hankkivat reseptejä eri lääkäreiltä.

Reseptejä voidaan lehden saamien tietojen mukaan hankkia myös manipuloimalla ja pelottelemalla lääkäreitä. Osa laillisella reseptillä ostetuista lääkkeistä päätyy katukauppaan.

Väärinkäyttäjien aiheuttamat häiriöt ovat lisääntyneet myös apteekeissa, jonka vuoksi yhä useammassa apteekissa on vartija.

Suomalaisiin apteekkeihin tehtiin viime vuonna 63 murtoa, 20 murron yritystä, 10 ryöstöä ja yksi ryöstön yritys. Väkivaltatilanteita apteekeissa koettiin Apteekkariliiton tietojen mukaan 11. Ongelmat liittyvät tyypillisesti lääkkeiden väärinkäyttöön.

Yli kolmanneksessa apteekeista on saatu kiinni väärennettyjä reseptejä. Kaikkiaan apteekit narauttivat viime vuonna 1 356 reseptiväärennöstä.

Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura arvelee, että kyseessä on vain jäävuoren huippu.

- Väärennetyt reseptit ovat nykyisin erittäin uskottavia. Usein on päällisin puolin aivan mahdotonta huomata, että reseptissä olisi mitään vikaa, Peura toteaa sanomalehti Karjalaisessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.