Karita Mattila avautuu seksuaalisesta häirinnästä: "Kapellimestari kävi rintoihin kiinni ja jahtasi"

Oopperatähti puhuu uutuuskirjassa avoimesti kohtaamistaan tabuista.

Oopperalaulaja Karita Mattila, 55, kertoo Raila Kinnusen kirjoittamassa Karita Mattila – Korkealta ja kovaa -kirjassa (Wsoy, 2016) oopperamaailmassa kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä.

– Oli tällainen huomattavasti vanhempi kapellimestari, joka kävi tisseihin kiinni ja jahtasi ympäri flyygeliä. Ei siinä oikein voi reagoida, kun on ison työn äärellä, jonka haluaisi mielellään tehdä. Tässä tapauksessa halusin tehdä sen levytyksen, en siis kävellyt ulos, Mattila toteaa kirjassa.

– En lyönyt käsilaukulla vanhaa miestä – juoksin vain karkuun. Onneksi hän on jo kuollut. Ei kähmi enää.

Mattila toteaa tilanteesta tulleen todella iljettävä olo.

– Minun terapiani oli, että kerroin kaiken aviomiehelle. Kun puhuin asiasta naiskollegoiden kanssa – monella muullakin on samoja kokemuksia – huomasin, ettei kukaan ollut koskaan kertonut puolisoilleen mitään.

– Nämä ovat tabujuttuja. Olen alkanut miettiä: mitä kaikkea naiskollegat ovat kenties joutuneet tekemään aikojen alussa saadakseen tätä työtä tehdä?

Oopperatähti toteaa miehensä Tapio Kuneisen sanoneen, että "älä välitä".

– "Lohduttaudu sillä, että jos haastaisit tyypin oikeuteen, voittaisit ilmiselvästi – mutta sinulla ei todennäköisesti olisi enää töitä".

– Tuo oli yksi esimerkki pahimmista. Kerran tenori tunki kieltään suuhuni eturampissa Lohengrinin esityksessä. Kun kohtaus oli päättynyt, marssin kulisseissa hänen luokseen ja sanoin, että olet anteeksipyynnön velkaa. Hän pyysi myöhemmin anteeksi.

Karita Mattila nousi oopperamaailman huipulle 1990-luvulla. Hän on laulanut muun muassa New Yorkin, Bostonin, Los Angelesin, Lontoon, Berliinin ja Wienin filharmonikkojen, Milanon La Scalan orkesterin sekä BBC:n sinfoniaorkesterin solistina.

Lue myös:

    Uusimmat