Karismaattinen saarnaaja uhkaili seurakuntalaisia kirouksella ja myi siunausta rahaa vastaan – puolusti itseään oikeudessa Raamattuun vedoten

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut karismaattisen uskonnollisen yhdistyksen saarnaajana toimineen kuusikymppisen miehen sekä tämän puolison sakkorangaistukseen rahankeräysrikoksesta. Kaksikko oli kerännyt seurakuntansa jäseniltä suuren määrän rahaa, osin ilman rahankeräyslupaa.

Tuomion perusteella pariskunnan rahankeräys muistutti anekauppaa. Yhdistyksen jäseniltä oli kerätty ”kymmenyksiä” ja vastineeksi oli lupailtu siunausta. Kymmenyksillä viitataan rahaan.

Vielä oikeudessakin saarnaaja valisti useampaan otteeseen, että kymmenyksien maksamatta jättäminen toisi ihmiselle kirouksen.

Pariskunta myönsikin rahankeräyksen oikeudessa. Heidän käsityksenä mukaan kyse ei kuitenkaan ollut rikoksesta. Tätä perusteltiin muun muassa Raamatulla.

Pariskunnan mukaan seurakunnan hoitajille, eli apostoleille, profeetoille, evankelistoille, paimenille ja opettajille tulee Raamatun mukaan antaa kymmenyksiä. Saarnaajamies katsoi itsensä lukeutuvan listassa lueteltuihin henkilöihin ja siten olevansa oikeutettu kymmenyksiin.

Raamatun lisäksi pariskunta perusteli rahankeräystä sillä, että kyse oli lahjoituksista, jotka oli pitkälti lahjoitettu eteenpäin. Heidän mukaansa kehenkään seurakunnan kuuluneen ei myöskään oltu vedottu tai ketään ei oltu pakotettu maksamaan kymmenyksiä.

Seurakuntalaiset antoivat satoja tuhansia

Kaiken kaikkiaan kaksikon kirstuun oli ropissut seurakuntalaisilta rahaa satojen tuhansien eurojen edestä. Suuri osa oli tullut asianmukaisesti luvalliselle keräystilille. Osa rahoista oli puolestaan saatu erilaisten tuotteiden, kuten kirjojen myynnistä.

Kaiken rahan keräämiseen ei kaksikolla kuitenkaan ollut asianmukaisia lupia. Tällaisia rahoja olivat muun muassa yli 200 ihmisen maksamat, suoraan saarnaajan omalle tilille tulleet lahjoitukset vuosina 20092019.

Syyttäjän mukaan varsinaista rikoshyötyä, eli väärin perustein kerättyä rahaa kaksikko oli mukaan saanut tuona aikana jopa lähes 175 000 euroa.

Oikeus katsoikin katsoi pariskunnan syyllistyneen rahankeräysrikokseen. Rikoshyötyä katsottiin kuitenkin saadun syyttäjän antamasta summasta poiketen vain vajaat 90 000 euroa. Tämä johtui siitä, että oikeus uskoi saarnaajan ja tämän vaimon selityksen siitä, että iso osa saaduista lahjoituksista oli lahjoitettu eteenpäin.

Eivät joudu maksamaan kaikkea takaisin valtiolle

Pariskunta oli antanut rahaa hyväntekeväisyyteen muun muassa ulkomaisten seurakuntien tukemiseen.

Osin tästä syystä pariskuntaa ei myöskään määrätty menettämään rikoshyötyä kokonaisuudessaan valtiolle, vaan summaa kohtuullistettiin.

Oikeus katsoi, että koska rahaa oli kerätty luvatta osin samoihin tarkoituksiin kuin luvankin kanssa, teko ei ollut niin vakava kuin jos olisi kerätty rahaa johonkin sellaiseen, johon lupaa ei voisi edes saada.

Pariskunta oli myös pitänyt saaduista rahoista tarkkaa kirjaa, eikä heillä katsottu olleen tarkoituksena salailla saatujen lahjoitusten määrää. Niin ikään oikeus katsoi, ettei pariskunta ollut tavoitellut hyötyä kokonaan itselleen ja että rahojen keräämiseen oli ollut myös epäitsekkäitä syitä.

Valtiolle maksettavaa rikoshyödyn määrää soviteltiin niin, että kaksikko joutuu maksamaan vajaan 90 000 euron summasta valtiolle korvauksena puolet, tarkalleen 43 559,93 euroa.

Molemmat syytetyt tuomittiin rahankeräysrikoksesta sakkorangaistukseen. Miehen maksettavaksi määrättiin 60 päiväsakkoa, joista jää hänen tuloillaan maksettavaa 360 euroa. Naisen maksettavaksi koitui puolestaan 20 päiväsakkoa, joista maksettavaa kertyy yhteensä 120 euron edestä.

Pirkanmaan käräjäoikeus ratkaisi asian alkuviikosta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja