Kari Suomalainen on kuollut

Taiteilija, professori Kari Suomalainen on kuollut 78-vuotiaana varhain aamulla Valkeakosken terveyskeskuksessa, jonne hän oli edellisenä päivänä saapunut tutkimuksia varten. Suomalainen oli syntynyt 15.10. 1920 Helsingissä.

Kari Suomalainen muistetaan parhaiten pilapiirroksistaan, joita julkaistiin nimimerkillä Kari. Kansakuntaa puhuttivat eniten Helsingin Sanomissa vuosina 1951-91 julkaistut työt, joita kertyi peräti 7500.

Poliitikkojen lisäksi Kari antoi näissä piirroksissa eloisat kasvot myös eri puolueille ja muille vaikeasti hahmotettaville ilmiöille, kuten verottajalle, inflaatiolle, budjetille tai poliittiselle kriisille. Karille rakkain kohde oli presidentti Urho Kekkonen, jonka luonteenpiirteet hän toi esille muutamalla osuvalla vedolla.

Tavallista kansaa edustivat piirroksissa esimerkiksi tyhjiin imetty veronmaksajahahmo tai ikinuori Römpän ukko. Karin pilapiirroksista on julkaistu myös kymmenittäin kokoelmia. Postuumisti WSOY:ltä on vielä tänä syksynä tulossa kokoelma Karin piirroksia vuosilta 1997-99.

-Henkilökohtaisesti tärkeitä isälle olivat hänen sota-aikana tekemänsä TK-kuvat ja myös muotokuvat, kertoo Kari Suomalaisen tytär Lilli Earl isänsä vähemmän tunnetusta tuotannosta. Karin lahjakkuus kynänkäyttäjänä ei rajoittunut pelkästään piirroksiin, vaan hän teki myös pakinoita (esim. Löysin lännen, 1960), näytelmiä (esim. Kolmivarpainen sammakko, 1975) sekä koko joukon muita teoksia (mm. Vanhenemisen taito, 1993, Menestyjän käsikirja, 1998).

Kari oli myös erittäin musikaalinen, fagotin soittajana miltei puoliammattilainen. Viimeisen aluevaltauksensa taiteilija tekikin juuri musiikin saralla.

-Isä ehti juuri saada valmiiksi oopperan sävellystyön. Nuotit ovat vielä tuossa pianon ääressä, missä hän kilkutteli ennen sairaalaan lähtöään. Siellä hänen oli tarkoitus aloittaa libreton tekeminen. Kari sävelsi musiikin muun muassa omaan näytelmäänsä Hirttämätön lurjus.

Taiteilija sai pitkän uransa aikana useita merkittäviä palkintoja, esimerkiksi Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 1982 ja Suomen sarjakuvaseuran Puupäähatun vuonna 1984. Kari Suomalaisen elämäntyö on esillä hänen isoisänsä Emil Wikströmin museon yhteyteen rakennetussa Kari-paviljongissa Visavuoressa.

Suuri humoristi nukkui pois puolenyön ja kello kahden välillä. Lilli-tytär kertoo, että sairaalassa Karin yöpöydältä löytyi dekkari, jonka nimi oli Kuolema keskiyöllä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat