Karhumies Sulo Karjalainen käräjillä: Lainasi entiselle työntekijälleen ison summan rahaa – nyt riidellään siitä, onko velka maksettu vai ei

2:26
Sulo Karjalainen on tullut kaikelle kansalle tutuksi karhumiehenä. Videolla Karjalainen on talvikävelyllä suursuosion saaneen Aina-pennun kanssa.

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään perjantaina riita-asiaa, jossa yhtenä osapuolena on julkisuudesta tuttu kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen.

Oikeudelle toimitetusta kanteesta käy ilmi, että Sulo Karjalainen on lainannut helmikuussa 2015 Suurpetokeskuksen silloiselle työntekijälle 87 000 euroa.

Asiasta on laadittu velkakirja, jonka mukaan velka tulisi maksaa viimeistää helmikuussa 2018. Velalle määriteltiin neljän prosentin korko. Karjalaisen mukaan velkaa ei ole maksettu tai edes lyhennetty.

Vastaaja on kiistänyt kanteen ja vaatinut sitä hylättäväksi. Mies kertoo työskennelleensä Karjalaisen Kuusamon Suurpetokeskus -yrityksessä vuodesta 2012 alkaen loppukesään 2020 saakka.

Mies teki yrityksessä hyvin monenlaisia töitä ja piti omaa työtänsä yhtiön toiminnan kannalta aivan keskeisenä.

Vastaajan mukaan velka maksettiin työllä

Vastaajan mukaan hän otti talousvaikeuksiensa takia Karjalaiselta lainaa 87 000 euroa, joka maksetaan korkoineen takaisin pikkuhiljaa yhtiölle tehtävällä työllä.

Sopimuksen sisältö vastaajan mukaan oli se, että hän työskentelee yhtiölle, joka maksaa hänelle palkkaa ja josta saadulla nettopalkalla vastaaja lyhentää velkaansa.

– Tarkoitus siis oli, että nettopalkan määrää ei käytetäkään välillä vastaajan tilillä, vastaaja kertoo omassa vastauksessaan.

Vastaaja kuitenkin myöntää, ettei sopimusta olisi pitänyt tehdä edellä kuvatulla tavalla, mutta hänellä oli tuohon aikaan muuta mietittävää muun muassa avioeronsa takia.

Kesällä 2018 mies oli tiedustellut Karjalaiselta velan tilannetta, johon Karjalainen oli sanonut, että se on maksettu. Mies ei ollut pyytänyt asiasta kirjallista dokumenttia, mutta hän jäi siihen käsitykseen, että velka on maksettu.

Velka-asia esille yllättäen 

Velka-asia tuli seuraavan kerran esille vasta lokakuussa 2020 pidetyssä neuvottelussa, jossa käsiteltiin Suurpetokeskuksen tilannetta. Kokouksessa käsiteltiin myös Karjalaisen veljen, hänen puolisonsa sekä heidän poikansa jäämistöjä. Heidän hallussaan oli ollut Suurpetokeskuksen osakkeita.

Karjalaisen veli oli laatinut puolisonsa kanssa keskinäisen testamentin, jonka mukaan elävä saa kaiken omaisuuden. Toissijaisena saajana on ollut Sulo Karjalainen. Samalle päivälle oli myös päivätty toinen, muuten samansisältöinen testamentti, mutta siinä ei ollut toissijaista edunsaajaa.

Sen sijaan Karjalaisen veljen puoliso oli tehnyt jo 2014 testamentin, jolla hän testamenttasi omat Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n osakkeensa nyt jutussa vastaajana olevalle miehelle. Vastaaja toteaakin, että testamentinsaajien välillä on ilmeinen intressiristiriita.

Myöhemmin selvisi lisäksi, että myös Sulo Karjalainen oli tehnyt testamentin vastaajan hyväksi. Ilmeisesti tähän motiivina on ollut, että Karjalainen oli toivonut miehestä työnsä jatkajaa.

Välit tulehtuneet 

Vastaajan mielestä Karjalaisen motiivina velkomiseen on juuri kyseinen intressiristiriita liittyen testamentteihin ja yhtiön osakkeisiin.

Lisäksi vastaajan ja Karjalaisen välit ovat tulehtuneet muun muassa suurpetokeskuksen hoitoon liittyvien asioiden takia.

Miehen mukaan kanne tulee hylätä, koska velka on maksettu osapuolten sopimalla tavalla ja velkoja on myös todennut velan tulleen maksetuksi.

Riita-asian osapuolena ei ole Pasi Jäntti, joka on Sulo Karjalaisen rinnalla toinen tunnettu Suurpetokeskuksen hahmo. Jäntti kertoo MTV Uutisille saaneensa yhteydenottoja, joissa näin luullaan.

*Päivitys kello 11.47: Lisätty juttuun tieto, että Pasi Jäntti ei ole riita-asiassa osapuolena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja