Karhuemosta ja kolmesta pennusta tehty useita havaintoja Lieksassa – emo teki valehyökkäyksen koiranulkoiluttajaa kohti

0:44
Toukokuussa kerroimme Eijasta, joka kohtasi tienvarressa hämmentävän ruskean möykyn – karhuksi paljastanut ihmetys lähti juoksemaan kovaa vauhtia auton ohi

Lieksassa on tehty alkukesän aikana useita havaintoja karhupesueesta.

Hätäkeskukseen ilmoitettiin maanantai-iltana karhuemästä ja sen pennuista, jotka liikkuivat Lieksan Saavan ulkoilualueella.

lmoituksen mukaan emä oli ohjannut pentunsa puuhun ja tehnyt valehyökkäyksiä koiran ulkoiluttajaa kohti.

Itä-Suomen poliisin mukaan tapauksesta ei aiheutunut vahinkoa kenellekään, eikä alkuperäinen ilmoittajakaan ollut kokenut tilannetta niin uhkaavaksi, että olisi ilmoittanut siitä välittömästi hätäkeskukseen. Itseasiassa koiranulkoiluttajan ja karhupesueen kohtaaminen oli tapahtunut jo aamulla, mutta se päätyi viranomaisten tietoon vasta niin sanotusti toisen käden tietona.

Riistahallinnon ylläpitämään Tassu-järjestelmään on poliisin mukaan kirjattu useampia karhuemä ja kolme pentua-havaintoja Lieksan Yrjöläntien varresta toukokuun lopulta. Yrjölästä matkaa Saavalle on noin kilometri ja Saavalta Lieksan keskustaan saman verran. 

Poliisi toivoo, että alueella liikkujat huomioivat mahdollisen karhupesueen ja karhuhavainnoista kyseisellä ulkoilualueella ilmoitettaisiin hätäkeskukseen, koska silloin myös poliisi pystyy käynnistämään mahdolliset karkotustoimenpiteet mahdollisimman nopeasti. 

Suurpedoista on hyvä ilmoittaa viranomaisille

Poliisi on useamman vuoden ohjeistanut kansalaisia suurpetoasioista ilmoittamisesta.

Painopiste on ollut syystä tai toisesta susissa, vaikka karhut ovat huomattavasti runsaslukuisimpia ja kohtaamistilanteissa ihmisille, liikenteelle ja omaisuudelle potentiaalisesti vaarallisempia eläimiä.

Poliisi muistuttaakin seuraavaa suurpedoista (karhu, susi, ilves ja ahma) ilmoittamiseen liittyen.

Soita hätäkeskukseen 112, jos suurpeto on aiheuttanut henkilövahingon, on piha-alueella, eikä poistu sieltä tai jää kiertelemään lähiympäristöön, yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä ihmistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti, on loukkaantunut tai sairas, on ollut osallisena liikenneonnettomuudessa, liikkuu päiväsaikaan tiiviisti rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla tai on aiheuttanut omaisuusarvoltaan huomattavan koti- tai tuotantoeläinvahingon.

Muista näkö- tai jälkihavainnoista Ilmoitetaan paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöille. Petoyhdyshenkilöt huolehtivat mm. jälkien maastotarkastuksesta ja niiden kirjaamisesta suurpetojen havaintojärjestelmään.

Suurpetojen aiheuttamista koti- tai tuotantoeläinvahingoista ilmoitetaan alueelliselle maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle. Poliisille (hätänumeroon 112) ilmoitus tulee tehdä vain, jos maaseutuelinkeinoviranomaiseen ei saada yhteyttä tai jos omaisuusvahinko on huomattava.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja