Käräjäoikeus kuulee Venäjä-pakotteiden rikkomisesta syytettyä toimitusjohtajaa – syyttäjä: Lämpökameroita ja tuhansia droneja Venäjälle

MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla 3:17
Katso myös: MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla.

Pakoteoikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kuullaan tänään pääsyytettyä Gabriel Teminiä

Vantaalla toimivien Luminor- ja Siberica-nimisten yhtiöiden toimitusjohtajaa syytetään törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

Syyttäjien mukaan Temin on yritystensä kautta vienyt Venäjälle ja Venäjän halki tuotteita, joiden vienti Venäjälle tai kauttakulku sen kautta on ollut kielletty Venäjälle Ukrainan sodan takia langetettujen pakotteiden nojalla.

Lisäksi Teminiä syytetään kaksikäyttötuotteiden viennistä Venäjälle. Kaksikäyttötuotteet ovat tarvikkeita, jotka soveltuvat siviilikäytön lisäksi sotilaallisiin tarkoituksiin.

Syyttäjät vaativat ehdotonta vankeutta

Syytteet koskevat muun muassa lämpökameroita sekä lähes kolmea tuhatta dronea. Osa tuotteista jäi Tullin haaviin, mutta osa päätyi syyttäjien mukaan Venäjälle. Syyttäjien mukaan tiedossa ei ole, mihin tarkoitukseen ne ovat päätyneet tai onko niitä mahdollisesti käytetty Venäjän sotatoimissa Ukrainassa.

Temin on kiistänyt tehneensä mitään lainvastaista. Puolustus sanoo, että Temin on toiminut Tullin ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

Syyttäjät vaativat Teminille vähintään kahden ja enintään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Hänen lisäkseen kahta Siberican työntekijää, yhtä sen alihankkijayrityksen edustajaa ja yhtiöille passituksia tehnyttä huolitsijan edustajaa syytetään törkeästä säännöstelyrikoksesta. Huolitsijan edustajaa syytetään myös puolustustarvikkeiden maahanvientirikoksesta Teminin kanssa.

Myös muut syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet.

Lue myös:

    Uusimmat