Mainos

Käräjäoikeus: Hyvinkäällä kuolleen tyttöystävä on oikeutettu korvauksiin

Hyvinkään ampumisessa kuolleen pesäpalloilijan tyttöystävä on oikeutettu kärsimyskorvauksiin. Näin katsoo Hyvinkään käräjäoikeus tänään antamassaan tuomiossa.

Tuomion mukaan hän on lain tarkoittama erityisen läheinen henkilö, jollaisiksi esimerkiksi surmatun vanhemmat yleensä luetaan. Tämän vuoksi hänet on oikeutettu saamaan korvauksia vainajan kolmen perheenjäsenen tapaan.

Kuolleen pesäpalloilijanäiti ja isä saavat kumpikin kärsimyskorvauksia 15 000 euroa. Hänen siskonsa ja pitkäaikainen tyttöystävänsä saavat molemmat 8 000 euroa.

Eero Hiltusen puolustus kiisti oikeudessa kärsimyskorvaukset tyttöystävän osalta. Se myös piti vanhempien ja siskon vaatimia korvaussummia liian suurina.

Normaalia suuremmat kärsimyskorvaukset

Käräjäoikeuden nyt määräämät korvaussummat ovat vallitsevaan käytäntöön nähden suuria.

Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositusten mukaan kärsimyskorvaus lapsen kuolemasta on suuruudeltaan 2 000-10 000 euroa, sisaruksen kuolemasta 1 000-7 000 euroa sekä puolison kuolemasta 3 000-8 000 euroa.

"Nyt kysymyksessä oleva teko on ollut luonteeltaan erittäin poikkeuksellinen ja sillä on loukattu vakavasti uhrien ihmisarvoa. Loukkaus on tehty edellä kerrotuin tavoin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ja se on osoittanut Hiltusessa täydellistä piittaamattomuutta muiden ihmisarvosta ja hengestä. Teko on tehty yleisellä paikalla ja se on myös saanut erittäin suurta julkisuutta tiedotusvälineissä, mikä on ollut omiaan lisäämään surmansa saaneiden läheisten kärsimystä kuolemantapauksesta."

Lisäksi pesäpalloilijan sisko ja tyttöystävä saavat korvauksia ansionmenetyksistään.

Mökkivuokraa ei korvattu

Läheisen kuoleman aiheuttamaa kärsimystä ei ole mahdollista hyvittää rahalla, tuomiossa todetaan.

Surutyötään tekevä voi kuitenkin käyttää saamansa summan kriisitilanteesta selviämiseen liittyvien kustannusten kattamiseen, esimerkiksi asiantuntija-apuun tai ylimääräiseen vapaaseen työstä tai opinnoista.

Surmatun perhe kertoi vuokranneensa tapahtuman jälkeen mökin, jolle he ovat matkustaneet tekemään surutyötään, kun kotona oleminen on tuntunut liian raskaalta. Vuokrakuluja käräjäoikeus ei kuitenkaan määrännyt erikseen korvattavaksi.

Poliisille 85 000 euroa

Myös ampumisessa kuolleen nuoren naisen omaiset saivat kärsimyskorvauksia. Isä ja äiti saivat kummatkin 10 000 euroa ja veljet 7 000 euroa. He eivät esittäneet asiassa korvaussumaan vaikuttavaa näyttöä.

Kaikkiaan käräjäoikeus määräsi elinkautiseen tuomitsemansa Hiltusen maksamaan uhreille yli 402 000 euron korvaukset vahingoista. Ampumisessa kuoli kaksi ja loukkaantui seitsemän henkilöä. Lisäksi vaaraa aiheutui 32:lle.

Ampumisessa haavoittuneille maksettiin kärsimyskorvausten lisäksi korvauksia kivusta, särystä ja muusta kosmeettisesta haitasta. Ampumisessa vakavimmin haavoittunut nuori poliisi sai korvauksia tapahtuneesta yhteensä 85 000 euroa.

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 28.2.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.