Mainos

Kapteeni Pihlajamaa: Tieto uudesta ohjuskokeesta huolestuttava – Pohjois-Korean kanssa ollaan pattitilanteessa

Pohjois-Korean tuoreesta ohjuskokeesta ei tule tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja kapteeni Antti Pihlajamaa. Pihlajamaan mukaan kokeessa ei käytössä olevilla tiedoilla välttämättä ole mullistavaa uutta.

Pohjois-Korea on kertonut testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka sen mukaan yltäisi kaikkialle Manner-Yhdysvaltoihin. Kyseessä olisi Hwasong-15-ohjus.

Pihlajamaa korostaa, että tieto ohjuksesta perustuu Pohjois-Korean omaan kertomaan ja siihen pitää suhtautua varauksella. Tämän nimistä ohjusta ei ole aiemmin testattu.

– Läntistenkin arvioiden mukaan ohjus on kuitenkin noussut kutakuinkin 4 500 kilometriin, ja tämä on huomionarvoinen tieto. Vaikuttaisi siltä, että ainakin testissä ohjuksen kantama on ollut aiempaa suurempi.

Liian pitkälle menevistä johtopäätöksistä Pihlajamaa varoittaa sikäli, että tiedossa ei ole, oliko ohjuksella hyötykuormaa. Ilman tätä tietoa todellista ohjuksen kantamaa on hänen mukaansa vaikea arvioida.

"Yhdysvaltojen liikkumatila pienenee"

Miten todellinen uhka Pohjois-Korean koe Yhdysvalloille sitten on?

– Koe on jatkumoa sille samalle kuviolle, mitä syksyn ja kesän aikana on nähty. Mitään käänteentekevää muutosta asetelmaan en käytössä olevilla tiedoilla ainakaan itse näe, Pihlajamaa kiteyttää.

– Totta kai voi sanoa, että tämä on huolestuttavaa, hän lisää.

Kaikesta päätellen Pohjois-Korean ohjus- ja ydinhankkeet jatkuvat ja mahdollisesti etenevät, ja Pihlajamaan mukaan riski siitä, että puolin tai toisin tulee väärinymmärryksiä, saattaa kasvaa.

Pohjois-Koreaa vastaan on suunnattu erilaisia pakotearsenaaleja, mutta ilman ratkaisevaa vaikutusta. Sotilaallisissa ratkaisuvaihtoehdoissa olisi isot riskit. Pihlajamaan mukaan voidaan hyvin puhua pattitilanteesta.

Pohjois-Korea pystyy testien jatkamisella ja kovalla retoriikalla pienentämään Yhdysvaltojen liikkumatilaa, hän huomauttaa.

– Pohjois-Korean todellinen kyky ei välttämättä tällä hetkellä ole edes niin ratkaisevaa vaan olennaista on, että Yhdysvallat joutuu ottamaan sen vaihtoehdon huomioon, että kyky saattaa olla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.