Kapteeni Laine lähetyksessä: Länsivaltiot olisivat voineet estää Jugoslavian sodan

Kapteeni Jarmo Laine on kirjoittanut romaaneja Jugoslavian sotakokemuksiinsa pohjautuen. Laine kertoi Studio55.fi-lähetyksessä havainnoistaan YK:n ja Naton rauhanturvatehtävissä.

Jarmo Laine on taustoittanut Jugoslavian sodan tapahtumia ja ottanut voimakkaasti kantaa sodan aikaisiin tapahtumiin kirjassaan Sarajevon panttivangit. Laineen mukaan länsimaiden taloudelliset intressit olivat syynä siihen, miksi Jugoslavia hajosi niin kivuliaasti.

– Meille tarjotaan mediassa vuodesta 1992 alkaen yksi siivu totuudesta, ja sitäkin on väritetty voimakkaasti. On unohdettu, että on paljon vähemmistöjä ja ulkoisia tekijöitä, ja jos halutaan nähdä totuus, niin pitää nähdä kokonaisuus, Jarmo Laine sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Laineen mukaan Euroopan silloisessa yhteisössä toimineet maat ajoivat nopeaa Jugoslavian hajottamista.

– Mielestäni on ilmeistä, että hajottamisen syyt olivat taloudellisia. Jos me (eurooppalaiset valtiot ja länsi) olisimme halunneet, että Jugoslavia hajoaa hallitusti, niin se olisi hajonnut hallitusti eikä olisi syntynyt sisällissotia.

Kirjoittaminen kriisiapua itselle

Laineen kirjoittaman Sarajevon panttivangit -romaanin kaikki historialliset asiat ja tapahtuvat ovat totta. Ne ovat osa Laineen omaa kriisiapua itselleen.

– Tilanteet ovat oikeasti tapahtuneita. Nyt saan seurata sivusta, kuinka mielikuvitushahmoni Juha Laitila kulkee tilanteisiin, jotka olen itse kokenut, Laine kertoi.

– On totta, että Jugoslavia hajosi etnisiin eroihin ja erimielisyyksiin, mutta kun hajoamisprosessi alkoi, se syntyi erityisesti siitä, kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta. Berliinin muuri murtui ja maailmanjärjestys muuttui, niin Jugoslaviaa ei tarvittu enää.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Jarmo Laine kertoi Jugoslavian sodasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja