Kansliapäällikkö: Suomeen tarvitaan viisi vastaanottokeskusta viikossa

Suomeen tarvitaan jatkossa turvapaikanhakijoita varten noin viisi uutta vastaanottokeskusta viikossa, arvioi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Vielä syyskuun alkupuolella hän arvioi, että tarve on kolmesta neljään uutta keskusta viikossa.  

Nergin mukaan Tornioon perustettu järjestelykeskus näyttää riittävän turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin, eikä toista keskusta tällä hetkellä suunnitella.

Poliisin mukaan Tornioon saapui perjantaina noin 420 uutta turvapaikanhakijaa. Nergin mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on tasaantunut, sillä Suomeen ei ole saapunut enää yhtenäkään päivänä selkeästi suurempaa määrää turvapaikanhakijoita.  

– Ehkä ulkomaalaisvalvonnalla ja järjestelykeskuksen perustamisella on jokin vaikutus heihin, jotka eivät haluakaan rekisteröityä, Nerg sanoo.  

Suomeen on saapunut tänä vuonna noin 15 000 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriön arvio on yhä, että koko vuonna Suomeen tulee noin 30 000 turvapaikanhakijaa.  

Yli puolet Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista on Irakista. Nerg sanoo, että Suomi on aloittanut neuvottelut palautussopimuksesta Irakin kanssa.

Esimerkiksi Ruotsilla on Irakin kanssa sopimus, jonka mukaan Ruotsi voi palauttaa kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat Irakiin vastoin turvapaikanhakijan tahtoa.  
Ulkoministeriö vastaa neuvotteluista Irakin kanssa. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi perjantaina tapaavansa ensi viikolla New Yorkissa Irakin ja Ruotsin ulkoministerit.

Nergin mukaan neuvottelut sopimuksesta käydään kuitenkin Suomen ja Irakin välillä.  

– Sopimusluonnos on jo olemassa. Se on jo iso asia, sillä se on merkki turvapaikanhakua hyväksi käyttäville, Nerg sanoo.  

Sopimusprosessi kestää ainakin kuukausia. Jos sopimus tulee voimaan, se vaikuttaa Nergin mukaan myös kielteisen turvapaikkapäätöksen jo saaneisiin.  

Hänen mukaansa Irakiin on jo nyt pystytty palauttamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Osa heistä on lähtenyt vapaaehtoisesti, ja osan on palauttanut Suomen valtio.  

Lue myös:

    Uusimmat