Mainos

Kansio K10 paljastaa dekkarin synnyn

Vaihteeksi dekkareista, kun tuo Takamäkisarjan kahdeksas “Seinää vasten” ilmestyi kesäkuun alussa.

Tietokoneen word-tiedostoista löytyy kansio K10, joka on avattu vuosi sitten keväällä. Sinne olen tallentanut kaikki tähän Seinää vasten -dekkariin liittyvät dokumentit. Toki koneelta löytyy myös kansio, jossa on sarjan taustaa laajemminkin, mutta katsotaan mitä tämä K10 eli kymmenennen kirjan kansio kertoo.

Toivottavasti tämä antaa käsityksen siitä, miten dekkarin alku syntyy.

Ensimmäinen kansion dokumenteistä on tallennettu 12.4.2007. Sen tekstisisältö on lyhyt:

“Korkean virkamiehen suhde naiseen. Supo tietää, nainen löytyy kuolleena. Murharyhmä mukaan.”

Ei muuta. Idea on vain kirjattu ylös, mutta se on kuitenkin ollut sellainen, jolle on kannattanut avata oma kansio.

No, tämä tarina ei ottanut tulta, vaikka kyllä tuossakin olisi kohtuullinen lähtökohta.

Seuraava dokumentti on selvemmin tätä uutta kirjaa. Tallennus on 27.6.2007 kello 8.15 eli kaksi ja puoli kuukautta edellisestä.

Siinä on jo laajempi juonirunko, mutta teksti alkaa:

“Poliisi tutkii henkirikosta, joka tapahtunut pari kuukautta aiemmin. Tekijästä vahva epäily, mutta näyttöä vähän. Puhelin- ja asuntokuuntelut ovat olleet käynnissä, mutta eivät ole johtaneet mihinkään.”

Juonirungosta löytyy kolmekymmentä lukua, mutta nyt kun katson tarinaa, niin aika kaukana se on vielä lopullisesta. Huhtikuun idean virkamies on vielä keskeisesti mukana.

Kolmas pohjadokumentti on luotu 15.7 ja sen viimeisin tallennus on tasan kuukautta myöhemmin. Virkamies on edelleen kuvassa mukana, mutta nyt enää sivuhenkilönä - myöhemmissä versioissa alkuperäinen virkamies katoaa kokonaan.

Uusi pohjadokumentti kertoo siitä, että en ole ollut tarinaan tyytyväinen. On helpompi aloittaa puhtaalta paperilta kuin muokata kehnoa. Toki tuossakin on jo käänteitä ja kohtauksia, jotka lopulta päätyvät kirjaan.

Kansiosta löytyy vielä neljäs uusi juonihahmotelma, joka on tallennettu elokuun puolivälissä. Siinä tarina lähentelee jo sellaista, joka kirjassakin on.

Kansio paljastaa myös, että kirjoitustyö on alkanut 28.9.2007 kello 23.25. Ja ensimmäinen raakaversio on valmistunut 25.1.2008 kello 0.52. Sen jälkeen alkoi sitten tekstin käsittely.

Mutta lopuksi vielä kuvaus siitä, miten jotkin pienet tosielämän tapahtumat muokkautuvat kirjaan. Nämä ovat omat kommunikaattoriin näpytellyt muistiinpanot junamatkalta heinäkuuussa.

“Kohtaus Tre-Hki -junan ravintolavaunusta. Siis tosielämää.

Iceracing-pipoinen, kolmevitonen kaveri tulee Hämeenlinnasta. Promilleja on ehkä kaksi, muttei mitenkään aggressiivinen. Vaunussa on muutamia seurueita. Iceracing hakee kassalta kaljan ja kertoo elämäntarinaansa, jonka ydinkohta se, että vaimo juuri jättänyt. Kundi kaivaa kassista pari pulloa Koffia ja tarjoaa pöytäseurueelle. - Eiköhän oteta toiset.

Yksi kaveri huomauttaa: - Sulla on vielä edellinen juomatta

Iceracing-mies salamannopeasti: - Älä ala nalkuttaan. Vähän niin kuin kotona ois.

Mulla meinaa mennä bisse väärään kurkkuun!”

Ja vielä se millaisena tämä kohtaus sitten päätyi Seinää vasten -kirjassa Suhosen junamatkalle Pieksämäeltä Helsinkiin:

“Suhonen seurasi huvittuneena paria juippia etupenkissä. Toinen noin kolmekymppisistä kavereista, pipopää, oli hakenut tuopit, joita toinen, lippismies, täytti mukasalaa omassa kassissa olevista pulloista. Kaverukset olivat tulleet junaan Jyväskylästä ja tuoppeja oli otettu useita jo ennen.

- Otetaanko toiset? lippismies kysyi.

- Juo toi nyt ensin, pipopää vastasi. Tuopit olivat puolillaan.

- Saatana, sähän nalkutat kuin muija kotona, lippis vastasi ja kaivoi pullon kassista. Hän kaatoi sen kokonaan omaansa, joka täyttyi piripintaan.”

Alkuperäinen hauskakin tilanne muuttui kirjassa ainakin omasta mielestäni astetta surullisemmaksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.