Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet historiaan – tilalle sopeutumisraha

Elina Lepomäki: Kansanedustajat voisivat olla osa-aikaisia 4:01

Suurta porua herättänyt kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lakkaa tuoreiden tietojen mukaan maaliskuun alusta. Kaikki entiset ja nykyiset kansanedustajat siirtyvät sopeutumisrahajärjestelmän piiriin.

Kahdeksan eduskuntaryhmää on tehnyt lakialoitteen, jolla kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja korvataan sopeutumisrahalla.

Sopeutumiseläkkeet lakkaisivat ensi maaliskuun alussa lakien tullessa voimaan.

Jutun video: Elina Lepomäki pohtii kansanedustajan työn osa-aikaistamista.

Jotta muutos ei olisi perustuslain tarkoittamalla tavalla kohtuuton jo sopeutumiseläkkeellä oleville, heillä olisi mahdollisuus varautua muutokseen. He saisivat sopeutumisrahaa kahden tai kolmen vuoden ajan lain voimaantulosta lukien.

Korkeintaan kolme vuotta

Jatkossa kaikilla kansanedustajakautensa päättävillä on oikeus saada sopeutumisrahaa yhden, kahden tai kolmen vuoden ajan riippuen siitä, kuinka kauan edustajatoimi on kestänyt. 

Sopeutumisrahan määräytymisessä otetaan aina huomioon pääomatulot ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi. 

Jatkossa sopeutumisrahan määräytyminen on lähempänä työttömyysturvaa siten, että sopeutumisrahan voi saada yhden vuoden edustajanaolon perusteella ja sen määrä on minimissään 2100 euroa/kk.

Eläkkeen laskutapaa muutetaan siten, että eläkkeen perusteena oleva palkkio vastaa nykyistä tarkemmin edustajauran keskimääräistä palkkiotasoa. 

Lue myös:

    Uusimmat