Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet lopetetaan, koskee myös jo eläkettä saavia – perussuomalaiset eri linjoilla aloitteesta

Kahdeksan eduskuntaryhmää on tehnyt lakialoitteen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen korvaamisesta sopeutumisrahalla. Sopeutumisrahan pituus on edustajakausista riippuen 1-3 vuotta ja sen määrä on vähintään 2100 euroa kuukaudessa.

Sopeutumiseläke lakkaa taannehtivasti sekä entisiltä että nykyisiltä kansanedustajilta. Uudistus tulee voimaan ensi maaliskuun alussa.

– Sopeutumiseläke nyt sitten lakkautetaan kaikilta. Sehän on lakkautettu jo heiltä, jotka ovat tulleet kansanedustajiksi tähän taloon vuoden 2011 jälkeen, mutta nyt siitä tulee kaikkia koskeva. Se koskee myös heitä, jotka ovat tulleet jo aikaisemmin ja myös heitä, jotka ovat jo sillä eläkkeellä, täsmentää eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.).

Moni istuva kansanedustaja menettää edun

Risikko itse ja jopa kymmenet nyt eduskunnassa olevat kansanedustajat menettävät sopeutumiseläkkeen. Risikon mukaan uudistus on kuitenkin tehty hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Kysymys on siitä, että tämä sopeutumiseläke on ollut selvästi oikeustajun vastainen ja nyt se korjataan, perustelee Risikko.

Vanha sopeutumiseläke on herättänyt paljon arvostelua. Varsinkin muutamat härskit eläkkeen hyväksikäyttötapaukset ovat ärsyttäneet ihmisiä.

Uuden sopeutumisrahan käyttö on tiukasti rajattu ja ansio- sekä yrittäjätulojen lisäksi myös pääomatulot huomioidaan sopeutumisrahaa määriteltäessä. Rahaa on haettava 6 kuukauden kuluessa edustajantoimen päättymisestä. Sopeutusrahan maksamisaika kuluu myös esimerkiksi tilapäistöistä johtuvien keskeytysten aikana.

Ei uhkaa muita eläkkeitä

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poisto ei ole alkulaukaus muiden eläkkeiden poistamiselle tai leikkaamiselle.

– Tässä on perustuslakiasiantuntijoiden kanssa arvioitu, että kansanedustajien eläkejärjestelmä ja se laki on kirjoitettu enemmänkin työttömyysturvan suuntaan ja sellaisena tätä käsitellään. Työttömyysturvaan on pystytty tekemään muutoksia ja niin pystytään tekemään tähänkin. Niin arvioivat myös perustuslakiasiantuntijat, mutta he edellyttivät, että siellä pitää olla muun muassa siirtymäaikoja, puhemies Risikko kertoo.

Myös sopeutumiseläkkeeseen turvautuneet entiset kansanedustajat voivat saada uutta sopeutumisrahaa 2-3 vuoden ajan. Heinäkuussa 2018 sopeutumiseläkettä sai 22 naista ja 7 miestä.

Perussuomalaiset taas eri linjoilla

Perussuomalaiset olivat sopeutumisraha-asiassakin eri mieltä kuin muut. Eilisessä tiedotteessaan perussuomalaiset väittivät sopeutumisrahan nousevan 500 eurolla.

Tänään muut ryhmät ihmettelivät perussuomalaisten puheita. Perussuomalaisten työryhmässä esille nostamassa mallissa ensimmäisen kansanedustajan sopeutumisraha olisi virkamiesten mukaan korkeampi kuin nyt hyväksytyssä mallissa.

Perussuomalaiset ilmeisesti viittasivat siihen, että nykyinen vuoden 2011 jälkeen valittujen kansanedustajien sopeutumisraha on noin 1800 euroa eli uusi taso olisi 300 euroa korkeampi. Perussuomalaisten sooloilu herätti närää muissa ryhmissä. Eduskunnan kuppilan pöydässä arvuuteltiin, että mitenkähän mahtavat eduskunnasta jättäytyvät tai putoavat perussuomalaisedustajat itse aikanaan sopeutumisrahan nostoon suhtautua.

Myös uudessa mallissa kansanedustaja voi valita myös normaalin ansiosidonnaisen vaihtoehdon, mutta se pitää tehdä etukäteen.

Lue myös:

    Uusimmat