Mainos

Kansanedustajan rankka lapsuus: Äiti kuoli syöpään, isä joi – "Taustoilla ei ole väliä"

Selviytymiskamppailu. Se on sana, jota kansanedustaja Tiina Elovaara (ps) käyttää kuvaillessaan läheisen päihdeongelman varjostamaa lapsuuttaan. Hän puhui kokemuksistaan SuomiAreenan SOS-lapsikylä -tapahtuman yhteydessä.

Tampereen Kaukajärvellä kasvanut Tiina Elovaara on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka ponnisti Arkadianmäelle kaupunginvaltuuston ja eduskunta-avustajuuden kautta. Elovaara on saanut ponnistella aikaisemminkin.

– Lapsuudesta on tehty aika pitkää matkaa eduskuntaan asti, Elovaara kuvailee.

Äidin kuolema johti isän alkoholismiin

Elovaaran äiti menehtyi syöpään tämän ollessa 9-vuotias. Perheen isän suuri menetys ja suru purkautuivat päihdeongelmana.

Vaikka Elovaara on käynyt kasvanut läpi vaikeiden aikojen, ei hän pidä kenenkään lapsuutta normaalina.

– Ei ole täydellisiä ihmisiä, ei ole täydellisiä vanhempia tai lapsia. Kaikilla on omia ongelmiansa ja on hirveän tärkeä lähestyä niitä inhimillisesti. Monesti varsinkin päihteidenkäytön taustalla on surua, tuskaa, vaikeuksia. Tämä tulisi ymmärtää.

"Taustoilla ei ole väliä"

Ja onneksi Elovaaran kohdalla ymmärrettiin. Hän kiitollinen omien sanojensa mukaan Suomen hyvinvointivaltiolta saamastaan valtavasta avusta.

– Olen saanut yhteiskunnalta valtavasti apua. Haluan kiittää opettajia, kouluterveydenhoitajia, nuorisoneuvolaa, sosiaalityöntekijöistä, YTHS:ää, Kelaa, Elovaara luettelee.

Tuki myös mahdollisti sen, että Elovaara pääsi tavoittelemaan ja lopulta toteuttamaan unelmansa kansanedustajuudesta. Nyt hän pitää erityisen tärkeänä sitä, että jokaisella olisi yhtäläiset mahdollisuudet unelmiinsa.

– Pääviestini on, että kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa, taustoilla ei ole väliä. Totta kai se vaatii erityistä tukea ja taistelutahtoa.

"Uskalla pyytää apua ja mennä eteenpäin"

Lisäksi suurena apuna Elovaara on ollut yksi tietty ihminen – isosisko. Hänen mukaansa on tutkittu, että jo yksi luotettava kontakti voi olla ratkaiseva tekijä syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Nyt kansanedustaja Elovaara haluaa kannustaa muita vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria jaksamaan ja jatkamaan yrittämistä.

– Haluan sanoa, että sinusta voi tulla ihan mitä vain. Sillä ei ole merkitystä, vaikka nyt olisi vaikeaa. Sinun pitää pyytää apua, kun tarvitset sitä ja uskaltaa mennä eteenpäin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.