Mainos

Kansanedustaja Sheikki Laakson avoin tilitys ulosottoveloista: "Ilman perhettä olisi pitänyt hakeutua hoitoon tai mullan alle"

2:10
MTV Uutiset seurasi Sheikki Laakson päivää eduskunnassa – näin se ensikertalaiselta sujui!

Iltalehti teki selvityksen tuoreita kansanedustajista, joilla on ulosottomerkintä. Eniten merkintöjä oli Kouvolassa asuvalla perussuomalaisten kansanedustajalla Sheikki Laaksolla.

Häneltä löytyy 84 merkintää. Velan summaksi on kertynyt 219 000 euroa.

Sheikki Laakso kommentoi velkojaan MTV Uutisille.

– Kuljetusyritykseni oli kommandiittiyhtiö. Jos se olisi ollut osakeyhtiö, velat olisivat jääneet tavoittamattomiin. Nyt minulla meni talo ja hallit. Menetin käytännössä katsoen kaiken reaaliomaisuuteni.

Laakson mukaan yritykseen oli tehty vuosi ennen konkurssia tilintarkastus, jossa ei ollut huomautettavaa. Hän ei myöskään ollut saanut liiketoimintakieltoa.

– Syy konkurssiin oli se, että emme löytäneet laman aikana mitään ajohommaa tilalle, jolla olisimme voineet maksaa kuljettajille palkat lainmukaisesti.

Yrityksen alamäki oli rankkaa aikaa

Laakso uskoo, että kyseisistä kuljetusalan asioista tullaan jatkossa kuulemaan lisää.

– Koko kuljetusala on ihan järjetön. Tällä hetkellä puolet kuljetusyrityksistä ei maksa palkkoja kuskeille niin kuin kuuluisi. Asia on ihan yleisessä tiedossa, en tiedä, miksei sille tehdä mitään.

Laakso sanoo yrityksensä ahdingon johtuneen siitä, ettei hän ei pärjännyt kilpailussa.

– Tämä kuulostaa selittelyltä, mutta yritykseni meni konkurssiin rehellisyyden takia. Sanoin kuskeille, että menen ennemmin konkurssiin kuin poljen teidän palkkoja.

Yrityksen alamäki kesti muutaman vuoden ennen konkurssia. Laakson mukaan he olivat hakeutuneet velkasaneeraukseen ja tehneet muita korjaavia toimenpiteitä.

– Olin henkisesti aivan loppu. Jos olisin ollut sinkku, enkä perheellinen mies, olisi ollut pakko hakeutua johonkin hoitoon tai mullan alle.

Kansanedustajuus auttoi

Laakso on tällä hetkellä perussuomalaisten kansanedustaja. Joka tilistä menee rahaa ulosottoon.

– On sanomatta selvää, että jos en olisi kansanedustaja, en pystyisi näitä maksamaan.

Jos Laakso ei olisi kansanedustaja, hän olisi hakeutunut velkasaneeraukseen. Hänen mukaansa on kurjaa, että saneeraukseen hakeutumisesta tulee häpeän tunne.

– Nämä asiat ovat yksi syy sille, miksi hakeuduin kansanedustajaksi. Haluan muuttaa tämän järjettömyyden, mikä kuljetusalalla vallitsee.

Suurin osa konkurssin tehneistä yrittäjistä jää Laakson mukaan murehtimaan tilannettaan. Osa menee niin pitkälle, että he lopettavat elämänsä oman käden kautta. Myös Laakso tietää muutaman tällaisen tapauksen. 

– Suomalaisessa yritysmaailmassa on se vikana, että ei saa epäonnistua, tai leimataan luuseriksi. Yrittäjät jäävät häpeissään peiton alle pyörimään. 

Laakso sanoo hänen virheensä olleen se, että hän ei puhaltanut peliä poikki heti, kun yrityksen alamäki alkoi. Hän halusi uskoa, että tilanteesta voitaisiin selvitä.

– Siinä on minullakin peiliinkatsomisen paikka. 

Iltalehti selvitti tuoreiden kansanedustajien ulosottomerkinnät. 20:llä heistä oli tuore, alle kaksi vuotta vanha merkintä rekisterissä. Merkinnän saaneita löytyi kaikista puolueista. Eniten tuoreita merkintöjä löytyi perussuomalaisten puolueesta.

Merkinnän saaneita kansanedustajia olivat muun muassa vasemmistoliiton Li Andersson, perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, SDP:n Eveliina Heinäluoma ja keskustan Mikko Kärnä. Myös Liike Nytin Hjallis Harkimolta löytyy jokunen merkintä.

​​​​​​​15.05.2019 kello 14:50, juttua on korjattu. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja