Kansanedustaja penää Kreikka-päätöksiä julkisiksi: "Onko hallitus toiminut lainmukaisesti?"

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) on tehnyt oikeuskanserille selvityspyynnön Kreikka-neuvotteluja koskeneesta vaiteliaisuuspyynnöstä.

Harakka on julkaissut selvityspyynnön blogissaan.

– Pyydän selvittämään, onko valtioneuvosto toiminut lainmukaisesti ja asianmukaisesti ylläpitäessään vaiteliaisuuspyyntöä eduskunnan 11.7. ja 12.7. hyväksymistä Suomen toimintalinjoista vielä neuvottelujen päättymisen (12.7.) jälkeen ja vielä sen jälkeen, kun on hyväksytty uuden tilanteen toimintalinjat (16.7.), Harakan tekemässä selvityspyynnössä todetaan.

Hallituksen vaiteliaisuuspyyntöä perusteltiin Suomen neuvottelutavoitteiden turvaamisella. Harakan mukaan tämä perustelu on kuitenkin rauennut euroryhmän päätösten jälkeen.

– Kun Kreikan esitys hylättiin ja neuvottelupohjaksi otettiin huippukokouksen julkilausuma, päättyneen neuvottelun tavoitteissa ei ole mitään turvattavaa, Harakka toteaa selvityspyynnössä.

Harakka huomauttaa, että 16.7 pidetyssä euroryhmän kokouksessa toimintalinja oli julkinen. Samalla kuitenkin Suomen hallituksen kannat 11. ja 12. heinäkuuta pidetyissä kokouksessa jäivät vaiteliaisuuspyynnön piiriin.

"Ongelma demokratialle"

Harakan mukaan kansalaiskeskustelussa on ollut mahdoton verrata Suomen kantoja muuttuneessa neuvottelutilanteessa. Hänen mukaansa on myös "avoimuuden ja demokratian kannalta ongelmallista", jos hallituksen päätöksentekoa ei pysty arvioimaan tosiasioiden pohjalta ja oikeaan aikaan.

– Myös parlamentarismi kärsii, kun hallitus voi esittää itselleen edullisen kuvan päätöksenteosta, mutta oppositio ei voi kertoa omaa, dokumentoitua näkemystään. Vaiteliaisuuspyynnöstä voi tulla politikoinnin ja medianhallinnan väline, toisin kuin laissa ja eduskunnan käytännöissä on tarkoitettu.

Harakka kertoo myös käyneensä keskiviikkona asiasta puhelinkeskustelun valtiosihteeri Paula Lehtomäen kanssa. Puhelussa Lehtomäki perusteli vaiteliaisuuspyynnön jatkamista. 

Myös SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen on vaatinut hallitusta julkistamaan Suomen tähänastisen toimintalinjan Kreikka-asiassa. Hän toimii suuren valiokunnan varapuheenjohtajana. 

– EU:n huippukokouksen päätelmät on julkistettu ja Suomi joutuu täsmentämään kantaansa. On välttämätöntä, että kansalaiset saavat tietää, mitä Suomi tavoitteli päättyneessä huippukokouksessa, Tuppurainen sanoi maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat