Perussuomalaiset vaatii eduskuntaa koolle kesken kesätauon, syynä EU-neuvottelutulos: "Tämä päätös on niin merkittävä"

Perussuomalaiset vaatii eduskunnan koollekutsumista kesken kesätauon, syynä EU-neuvottelutulos:"Tämä päätös on niin merkittävä" 4:44

Perussuomalaiset vaatii eduskunnan koolle kutsumista EU-budjetin ja elpymispaketin neuvottelutuloksen takia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi aiheesta tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli maanantaina päättyneessä EU-huippukokouksessa neuvottelemassa 750 miljardin euron elvytyspaketista sekä tulevan seitsenvuotiskauden EU-budjetista.

Tavion mukaan pääministeri Marinin tulisi saattaa aihe keskusteltavaksi koko eduskunnalle pikimmiten. Tavion mukaan keskustelu ei voi odottaa syksyyn, istuntotauon jälkeiseen aikaan.

– Tämä päätös on niin merkittävä, että se vaatii nähdäksemme eduskunnan koolle kutsumista istuntotauosta huolimatta, Tavio kommentoi.

– Kyse on demokratiamme tilasta, ja myös siitä, saako oppositio sanoa tässä sanottavansa, käydäänkö tässä asiasta keskustelua. Perustuslakivaliokunta edellytti, että tästä asiasta käydään laaja kansalaiskeskustelu, Tavio sanoi.

"Pääministeri on mennyt ja neuvotellut"

EU-asioita käsittelevä eduskunnan suuri valiokunta tuki ennen neuvotteluja hallituksen kantaa siitä, että Suomi lähtisi neuvottelemaan paketista.

Perustuslakivaliokunta oli kesäkuisessa lausumassaan puolestaan hyvin kriittinen EU:n elpymispakettia ja yhteisvastuullista velkaa koskien. 

– Tästä huolimatta pääministeri on mennyt ja neuvotellut Suomea poliittisesti sitovalla tavalla sopimuksen, Tavio syytti.

Perussuomalaisten tulkinnan mukaan pääministeri on ohittanut perustuslakivaliokunnan kannan ja jopa rikkonut "todennäköisesti" perustuslakia.

Ei tietoa muiden oppositioryhmien tuesta

Tavion mukaan syksyllä on pohdittava, mikä on suuren valiokunnan ja perustuslakivaliokunnan linjausten keskinäinen painoarvo Suomen EU-päätöksenteossa.

Tavio ei osannut sanoa, saako vaatimus eduskunnan koollekutsumisesta tukea muilta oppositioryhmiltä.

– Sitä täytyy kysyä muilta ryhmiltä nyt sitten erikseen.

Lue myös:

    Uusimmat