Kansanedustaja Maria Guzenina kommentoi omaa Tradeka-kytköstään Esperi Careen – "Asetimme eettiset säännöt"

Mistä on laadukas hoito tehty? 8:38

Kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola (kok.) ja Maria Guzenina (sd.) vierailivat Huomenta Suomessa keskustelemassa hoivabisneksestä.

Guzenina vaati lakisääteiseksi aiemminkin esillä pidettyä mitoitusta, jonka perusteella yhtä vanhusta kohden olisi 0,7 hoitajaa. Hän suomi hallitusta ankarasti vanhuspalvelulakiin tehdyistä höllennyksistä.

Myös Laitinen-Pesola myönsi, että lakia tulisi jälleen tiukentaa.

– Jos ajatellaan, että meillä on esimerkiksi saattohoitoa tänä päivänä hoivakodeissa. On aivan selvä asia, että silloin tarvitaan huomattavasti enemmän hoitohenkilökuntaa ja osaamista, Laitinen-Pesola totesi.

Guzenina: "Asetimme eettiset säännöt"

Kansanedustaja Guzenina itse istuu usean muun SDP:n ja vasemmistoliiton poliitikon tavoin Tradekan edustajistossa. Tradeka käyttää ylintä hallintovaltaa soteyritys Med Groupin suhteen.

Med Group ilmoitti puolestaan viime lokakuussa aloittavansa yhteistyön tuoreen kohun keskiössä olleen Esperi Caren kanssa.

– Kun Tradeka päätti lähteä tähän toimintaan mukaan, asetimme eettiset säännöt sille, millä tavalla Tradeka voi olla mukana, Guzenina puolustautui.

Guzeninan mukaan Med Group päätti eilen vetäytyä yhteistyöstä Esperi Caren kanssa.

– Pitää olla todella tarkkana silloin, kun osuuskunta lähtee laajentamaan omaa toimintaansa. Me edustajistossa olemme olleet hyvin tiukkoja, Guzenina sanoi.

Kansanedustajat penäävät kuntien vastuuta

Kunnissa esiintyy Guzeninan mukaan ongelmia hoivabisneksen valvontaan liittyen.

– Tämä on tosi tärkeätä. Usein kunnissa nimenomaan valvontaresursseista laistetaan, eli ei tehdä riittävästi vaikkapa yllätyskäyntejä, Guzenina kertoi.

– Hoitajat pelkäävät kertoa epäkohdista, edelleen, Guzenina totesi.

Myös Laitinen-Pesola korosti, että juuri kunnilla on yhä oltava vastuu yksityisten hoivayritysten valvonnassa.

– Kysymys ei ole siitä, etteivätkö hoitajat haluaisi hoitaa hyvin. Nyt tämä keskustelu valitettavasti entisestään lisää sitä, että alalta on poispyrkyä, Laitinen-Pesola kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat