Kansanedustaja Jani Toivola torjuu toimiinsa kohdistuvan arvostelun – epäselvyyksiä vain yhdeksässä taksimatkassa

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) tuli tänään itse julkisuuteen itseensä liittyvän kohun tiimoilta.

Julkisuudessa on arvosteltu Toivolan asumisjärjestelyihin liittyvää kansanedustajan korotettua kulukorvausta, taksimatkaepäselvyyksiä ja Lasten ja nuorten tukisäätiöltä saatuja palkkioita. Toivola myönsi epäselvyydet vain yhdeksän taksimatkan osalta.

Tänään Toivola halusi selittää erityisesti runsasta taksin käyttöään. Toivola on ajanut sekä eduskunnan taksikortilla että Lasten ja nuorten säätiön maksamana. Toivolan mukaan hän on selvittänyt säätiön kanssa taksikulujaan vuosilta 2015–2017.

Toivolan mukaan he löysivät yhdeksän eduskunnan taksikortilla maksettua matkaa, joita sillä ei olisi voinut maksaa. Lisäksi Toivola oli laskuttanut samoista ajoista kaksi matkaa myös säätiöltä. Toivola lupasi maksaa yhdeksän matkan kulut takaisin eduskunnalle.

Toivolan mukaan kaikki virheet ovat olleet tahattomia.

– Nimenomaan nyt tämä säätiön ja taksimatkojen löydös, minkä olemme tehneet, siinä on kyse huolimattomuudesta. En ole tietoisesti mitään näistä asioista tehnyt, vastasi Toivola.

Toivolan selvitys koskee vain vuosia 2015–2017. Hän sanoi aikovansa selvittää säätiön kanssa muutkin kansanedustaja-aikaiset taksimatkansa vuodesta 2011 lähtien ja ilmeisesti myös vuodesta 2017 eteenpäin.

Tällä vaalikaudella Toivola on ajanut eduskunnan taksikortilla yli 1 000 kertaa noin 22 000 euron arvosta.

Toivola kiistää kulukorvauskikkailun

Julkisuudessa on epäilty Toivolan kikkailleen itselleen kansanedustajan korotetun kulukorvauksen.

Toivola ilmoittaa asuinpaikakseen Riihimäen, vaikka lehtitietojen mukaan asunto siellä on tyhjillään ja myynnissä.

– Asumisjärjestely on ollut ihan oikea järjestely, mikä liittyy minun perheeni arkeen ja elämään. Olemme vuonna 2013 ostaneet asunnon Riihimäeltä ja siirsimme silloin koko elämämme sinne. Ihan on menty sen pohjalta, mihin haluan ikään kuin elämää rakentaa, vakuutti Toivola.

Ei tiennyt palkkioidensa piilottamisesta

Myös Lasten ja nuorten säätiö on saanut ikävää julkisuutta. Säätiön Toivolalle kouluvierailuista maksamat palkkiot oli kirjattu niin, ettei niitä ulkopuolinen voinut havaita.

– En ollut tietoinen. Se selvisi minulle vasta nyt, kun asiat nousivat esiin, vastasi Toivola.

Lasten ja nuorten säätiö maksoi Toivolalle noin 18 000 euroa vuosina 2015–2016. Toivola oli osan aikaa myös säätiön hallituksen jäsen.

Haluaa palauttaa luottamuksen

Toivola toivoi, että taksiselvitys palauttaisi kansalaisten luottamuksen häneen.

– Olen erityisen pahoillani sen takia, että tässä on ollut myös nämä muut asiat, jotka ovat varmasti monella tavalla koetelleet ihmisten luottamusta sekä minuun henkilönä, mutta myöskin ylipäätään päättäjiin, eduskuntaan ja yhteiskuntaan. Se on minusta tosi surullista, että me olemme sellaisessa tilanteessa.

– Haluan pyytää anteeksi sitä, että olen osaltani ollut näillä omilla toimillani aiheuttamassa ja luomassa sitä epäluottamusta, sanoi Toivola.

Toivola vakuutti avoimuuttaan ja haluaan vastata kaikkiin kysymyksiin sikäli kuin kiireiseltä kansanedustajan työltään ehtii.

Vakuutuksessa on pieni ristiriita siltä osin, että viime viikot Toivola on vältellyt mediaa ja osin myös työpaikkaansa eduskuntaa. MTV:n Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa hän kuitenkin kertoi omia näkemyksiään.

Toivola ei kuitenkaan osallistunut edes viime perjantain luottamusäänestykseen, johon sekä hallitus- että oppositiopuolueet kutsuivat edustajia matkoja ja isyysvapaita myöten.

Kysymykseen halustaan pyrkiä ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleissa Toivola ei vastannut.

Lue myös:

    Uusimmat