Kansallissosialistien katupartiot levinneet viiteen kaupunkiin – Taustalla väkivaltainen järjestö

Avoimesti kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike partio viime viikolla viiden kaupungin kaduilla. Tänä viikonloppuna Porin kaduilla kulkee kaksi muutakin partiota,  Satakunnan Kansa kirjoittaa.

Katupartiot eivät kuitenkaan saa pitää yllä järjestystä, muistuttaa Lounais-Suomen poliisin apulaispoliisipäällikkö Timo Vuola Ylelle.

Satakunnan Kansan mukaan Porissa on alkanut partioida myös Kemissä syksyllä perustettu Soldiers of Odin. Ryhmän perustajiin kuuluva Mika Ranta kertoo sosiaalisessa mediassa olevansa kansallissosialisti.

Ainakin yhdellä Porin katupartioista on väkivaltainen järjestäjä taustalla. Suomen Vastarintaliike eli SVL oli muun muassa Jyväskylän kirjastopuukotuksen ja viimekesäisten Jyväskylän mellakoiden taustalla. SVL myös kannattaa avoimesti kansallissosialismia ja valkoisen rodun ylemmyyttä.

"Tarkoitus perustaa kansallissosialistinen valtio"

Porin lisäksi SVL partioi viime viikon lopulla Oulussa, Tampereella, Lahdessa ja Hyvinkäällä.

Toistaiseksi katupartiointi on sujunut ilmeisen rauhallisesti. Yhteenottojen riski on kuitenkin olemassa, koska Suomen Vastarintaliike ei kaihda väkivallan käyttöä, tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta muistuttaa.

– Heidän ideologiaansa kuuluu itsepuolustuksellinen väkivalta keskeisenäkin osana. Siinä mielessä yhteenottojen mahdollisuus on olemassa.

Vastarintaliike ilmoittaa itse, että katupartioinnin taustalla on halu turvata kantasuomalaisten viikonlopun viettoa. Samalla he haluavat kannustaa suomalaisia "aktivoitumaan lähiympäristönsä puolesta."

Tommi Kotonen muistuttaa, että ryhmän perimmäiset tavoitteet ovat paljon karumpia.

– Se on melko militantti, kansalaissosialistista maailmankatsomusta tunnustava järjestö. Heillä on tiiviitä yhteyksiä Ruotsiin. Heillä on tarkoitus perustaa pohjoismainen kansallissosialistinen valtio. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja