Kansallisoopperan kausi avataan tänään tiukoin turvatoimin – pääjohtaja vaatii hallitukselta toimia: "Paino sanalla nopealla aikataululla"

Kulttuuriväen ahdinko helpottumassa hiljalleen 8:30
Katso video: Kansallisoopperan niin sanottu oopperakapina kuivui kasaan. Kausi alkaa koronarajoitusten säätelemänä.

Kansallisoopperan aloittama niin kutsuttu ”oopperakapina” kuivui eilen kasaan, kun tilat todettiin ennakkotarkastuksessa koronamääräysten mukaisiksi. Tänään Kansallisoopperassa juhlitaan kauden ensimmäistä ensi-iltaa. Näyttämöllä nähdään Cavalleria rusticana & Pajatso -ooppera.

Kansallisooppera nousi aiemmin otsikoihin ilmoitettuaan, että esitykset alkaisivat avin linjauksista huolimatta. Ooppera aikoi säilyttää muun muassa turvavälit, mutta yleisön lohkominen ja kunkin lohkon omat wc-tilat eivät käytännössä olleet mahdollisia.

Kausi alkaa nytkin tiukoin turvavälein ja -ohjeistuksin.

– Kävimme tarkastuksessa läpi seikkaperäisesti kaikki turvallisuustoimenpiteet.

– Esimerkiksi salissa joka toinen rivi on tyhjä ja jokaisen istujan vieressä on kaksi tyhjää penkkiä, Kansallisoopperan pääjohtaja Gita Kadambi kertoo MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

Lisäksi ihmisten liikkumista porrastetaan, narikka on suljettu jonojen estämiseksi. Myös oopperan ravintolan itsepalvelutiski on kiinni ja käytössä on etukäteistilaaminen ja vieraiden pöytiinohjaus,

Jos ennakkotarkastusta ei olisi ollut, seisoisimmeko tässä odottamassa syksyn ensimmäistä ensi-iltaa? Olisitteko nousseet barrikadeille?

– Sitä meidän ei onneksi tarvitse spekuloida, pääjohtaja vastaa mystisesti MTV Uutisille.

Pääjohtaja Gita Kadambin mukaan kulttuurialalla on saavuttu nyt “vedenjakajalle”, jossa koko kenttä on yhtenä rintama sen puolesta, että (alan toiminnan mahdollistavia) toimenpiteitä tarvitaan.

– Tilanne täytyy ratkaista, ja uskon, että olemme nyt menossa siihen suuntaan. Kiitoksia ministerit Kiuru ja Kurvinen. Asia on lähtenyt eteenpäin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi torstaina, että kulttuuri- ja tapahtuma-alalla luovutaan kahden metrin turvavälivaatimuksesta ja "mahdottomista" lohkoista. Kurvisen mukaan tavoitteena on aluksi kaikkein turvallisimpien tapahtumien tekeminen mahdolliseksi.

Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeriöltä tulossa oleva ohjauskirje alueviranomaisille vastaa sekä hänen että hänen johtamansa opetus- ja kulttuuriministeriön linjaa.

Kansallisoopperan pääjohtaja kertoo, että lakipykälä kahden metrin turvavälivaatimuksesta täytyisi poistaa.

– Kannatan kaikkia toimenpiteitä, jotka avaavat tapahtuma- ja kulttuurialaa. Jos rinnalla valmistellaan nopealla aikataululla koronapassia, niin erittäin hyvä. Paino sanalla nopealla aikataululla, pääjohtaja lisää.

Lue myös:

    Uusimmat