Kansainväliset sopimukset saisivat kyytiä, jos Huhtasaari voisi päättää

Jos Laura Huhtasaaresta (ps.) tulisi Suomen seuraava presidentti, hän kasvattaisi mieluusti valtaansa – mikäli asia olisi hänestä kiinni.

Huhtasaaren Suomessa presidentillä olisi jälleen oikeus hajottaa halutessaan eduskunta ja määrätä uudet vaalit. Nykyperustuslain mukaan näin voi toimia vain pääministerin aloitteesta ja eduskuntaryhmien kuulemisen jälkeen.

Huhtasaari pistäisi tuulemaan muutenkin, jos pystyisi. Hän noudattaisi kannattamansa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin America First -politiikan muunnosta teemalla Suomi ensin.

Tässä utopiassa Suomi irtautuisi EU:sta ja eurosta, "kalliista ja kilpailukykyä heikentävästä" Pariisin ilmastosopimuksesta, vapaan liikkumisen takaavasta Schengen-sopimuksesta, Ottawan jalkaväkimiinojen kieltosopimuksesta, katsoisi uusiksi kauppasopimukset eikä liittyisi Natoon. Kehitysyhteistyörahoja leikattaisiin, ja Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat sijoitettaisiin leireille Euroopan ulkopuolelle.

Presidenttinä hän ei näistä asioista päättäisi, mutta haluaisi vaikuttaa tuomalla teemoja esille eri foorumeilla.

– Kyse on siitä, onko presidentillä aito halu Suomen kansan edun eteen. Tehdä kaikki päätökset Suomen kansallinen etu edellä. Lähimmäisiä riittää maailma täynnä, mutta kun meillä on lähimmäinen tässä vieressä.

"Istuva" tuskin vaihtuu

Huhtasaaren seuraava kotiosoite tuskin sijaitsee Helsingin Meilahden Mäntyniemessä, sillä gallupkannatus on pysynyt koko syksyn kolmen prosentin paikkeilla. Ehdokas itsekin on realisti, vaikka ei haluakaan arvioida omia mahdollisuuksiaan.

– Jos katsoo tämänhetkisiä prosentteja, voimme tehdä ne johtopäätökset, että istuva jatkaa. Mutta kisa käydään aina loppuun asti ja vasta lopussa nähdään prosentit.

"Istuva" saakin Huhtasaarelta kehuja hyvien kansainvälisten suhteiden ylläpitämisessä ja Suomen uskottavuuden kasvattamisessa maailmalla. Sen sijaan Sauli Niinistön EU-politiikkaa hän ei kiittele.

– Presidentti Niinistö on federalisti. Hänen mielestään on hienoa, että EU vahvistuu ja integraatio syvenee. Tästä olen täysin eri mieltä. Minä tekisin kaikkeni, että jos joku puolue intoilisi liittovaltiosta, pistäisin jarruja ja kapuloita rattaisiin.

Isommat asevoimat voittavat

Presidentti ja Puolustusvoimien ylipäällikkö Huhtasaari haluaisi ensisijaisesti – tietenkin – pitää Suomen konfliktien ulkopuolella ja jatkaa liennyttäjän ja neuvottelijan roolia. Puolustuskyvystä ja -uskottavuudesta tulisi huolehtia. Huhtasaari esitti kesällä 2016 Twitterissä, ettei kukaan pystyisi auttamaan Suomea, "jos Putin tulee tänne" ja viittasi taisteluiden olevan päivässä ohi. Tilanteen toivottomuus ei ole vienyt Huhtasaaren maanpuolustususkoa.

– Jos tänne joku tulee, tapellaan ja puolustetaan koko maata kaikkia uhkia vastaan.

Jos uhka olisi Venäjä, mitkä olisivat Suomen mahdollisuudet puolustautua?

– Meillä on väkilukuumme nähden uskottava puolustus, mutta onhan Venäjän asevoimat isommat, ja usein isommat asevoimat vievät voiton.

Jos turvallisuustilanne kärjistyisi Itämeren ympäristössä, voisi Suomi antaa vieraan vallan käyttää aluettaan vain jos Suomeen kohdistuisi hyökkäys tai muu hyvin vakava uhka, sanoo Huhtasaari. Hän ei osaa arvioida, minkä valtioiden joukot tuolloin Suomeen voisivat tulla. Materiaaliapua voisi olla saatavilla Yhdysvalloista ja Britanniasta. 

Lue myös:

    Uusimmat