Kansainvälisen oikeuden professori: Suomen tulisi haastaa Dublin-sopimuksen rikkojat EU-tuomioistuimeen

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin arvelee presidentti Sauli Niinistön viitanneen eilisessä valtiopäivien avajaispuheessa mainitsemillaan kansainvälisillä sopimuksilla EU:n sisäisiä sopimuksia, esimerkiksi Dublin-säännöstöä.

– Itse ymmärsin, että hän olisi viitannut ihmisoikeussopimuksiin ja olin aika tyrmistynyt ja pettynyt, mutta nyt kun tätä on enemmän miettinyt, voihan se olla, että hän tarkoitti tätä niin sanottua Dublinin-sopimusta, Scheinin sanoo.

Scheininin mukaan Dublin-säännöstöä tulkitaan jäsenmaissa hyvin eri tavoin ja sen takia säännöstö ei toimi oikein. Professorin mukaan Suomen ei kuitenkaan kannattaisi itse luopua säännösten noudattamisesta vaan vaatia myös muita tekemään samoin.

– Paras strategia Suomelle on pitää tiukasti kiinni sopimuksista ja edellyttää, että muut tekevät saman.

Katso Niinistön puhe alta:

Rikkomuksiin voidaan puuttua

European University Institutessa työskentelevän Scheininin mukaan kansainvälisellä ja eurooppalaisella oikeudella on olemassa olevat keinot puuttua jäsenmaiden rikkomuksiin.

– Meillä on EU-tuomioistuin, joka voi käsitellä toisten valtioiden sopimusrikkomuksia ja Suomella olisi nyt hyvä paikka oikeusvaltiona vaatia sitä, että muiden valtioiden sopimusrikkomukset viedään EU-tuomioistuimeen.

– Se olisi minun mielestäni paljon järkevämpää kuin että Suomi itse lähtisi niistä poikkeamaan, Scheinin jatkaa.

Mahdollisuus poiketa sopimuksista

Kysyttäessä mitä mahdollisuuksia on muuttaa kansainvälisiä sopimuksia tarvittaessa, Scheinin vastaa, että sopimuksissa on sisään rakennettuja mekanismeja, jotka mahdollistavat erilaisiin tilanteisiin reagoimisen.

– Esimerkiksi ihmisoikeussopimuksissa on mahdollisuus poiketa niistä virallisesti julistetun kansallisen hätätilan aikana. Se on sitä mitä esimerkiksi Ranska tällä hetkellä tekee.

– Toinen on se, että sopimuksia voidaan muuttaa. Mutta tietysti sopimuksia muutetaan sopien, Scheinin sanoo.

Myös Dublin-säännöstö pitäisi saada jälleen toimivaksi.

– EU:n piirissä pitäisi löytää yhteinen perusta sille, että miten näitä Dublinin sääntöjä parannetaan, niin että seurauksena on oikeudenmukainen vastuunjako.

– Ajatus siitä, että sopimuksia voitaisiin muuttaa epäsuhtien aikaansaamiseksi tai että yksi valtio pääsee vastuistaan, se ei ole tästä maailmasta. Sopimuksia muutetaan sopien, Scheinin sanoo toistamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat