Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA jyrähtää ydinvoimalahyökkäyksistä: Isku Zaporizhzhjaniin tuli Venäjän puolelta

1:24
Video Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta viime yöltä: Piha täyttyi taivaalta laskeutuvista ”magnesiumsoihduista”

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Rafael Mariano Grossi on erittäin huolestunut Ukrainan ydinvoimaloiden tilanteesta. Hänen mukaansa isku Zaporizhzhjan ydinvoimalaan on tullut Venäjän puolelta.

Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan iskettiin viime yönä. Pelastajat pääsivät alueelle aamulla noin kuudelta Suomen aikaa. Ukrainan mukaan Venäjä esti aluksi sammuttajien pääsyn alueelle. 

Grossin mukaan sekä Zaporizhzhjan että Tšernobylin ydinvoimala-alueet ovat nyt venäläisjoukkojen valloittamia. Toistaiseksi kuitenkin Zaporizhzhjan ydinvoimalatoimintoja pyörittää ukrainalainen henkilökunta.

Venäjä onnistui jo hyökkäyksensä ensimmäisenä päivänä torstaina 24. helmikuuta saamaan haltuunsa pohjoisessa lähellä Valko-Venäjän rajaa sijaitsevan Tshernobylin ydinvoimalan alueen.

IAEA:n mukaan säteilymittarit ovat värähtäneet Tshernobylin ydinvoimala-alueella, mutta lukemat eivät vielä aiheuta suurta huolta.

Säteilytasojen on arveltu nousseen, koska liikenne alueella on lisääntynyt.

Grossi aikoo keskustella ydinvoimaloiden tilanteesta sekä Ukrainan että Venäjän kanssa ja hän aikoo itse matkustaa Ukrainaan.

Grossi kuvailee Zaporizhzhjan tilannetta erittäin epävakaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja