Kännykkävanhemmat saavat huutia lastenteatterissa

Kännyköitä ja kiirettä, liikaa töitä tai ei töitä lainkaan - "Pako päiväkodista" kertoo arjesta 4-vuotiaan silmin. Helsingin Kaupunginteatterin uusi lastennäytelmä on harvinaista herkkua.

Pako päiväkodista -esitys on nimittäin kotimainen lastenteatterin kantaesitys, joita tänä keväänä tulee ensi-iltaan vain kaksi. Toinen on "Auringonlaskun sankarit" Kajaanissa.

Neljävuotias Toivo haluaa laittaa asiat kuntoon. Lapsi ei nimittäin ymmärrä, miksi aikuiset tekevät asioista niin monimutkaisia.

Kurahaalareista kuultua

–Asioista voisi tehdä vähän yksinkertaisempia, lapsen näkökulmasta ainakin. Miksi esimerkiksi ei saa enemmän hoitotätejä päiväkotiin tai miksi on niin vaikeaa, jos toisella on töitä ja toisella ei ole. Eikö siltä toiselta voisi antaa niitä liikoja töitä sille toiselle. Näin miettii 4-vuotias Toivo, jonka kurahaalareihin olen tässä näytelmässä sujahtanut, kertoo näyttelijä Hannes Suominen.

Tänä keväänä tulee Suomen teattereissa ensi-iltaan 28 lasten- ja nuortennäytelmää. Niistä vain kaksi on täysin uusia, eli käsikirjoitus ja musiikki on juuri tätä esitystä varten tehty.

–Lastennäytelmän kirjoittaminen ei tietenkään ole helppoa, niin kuin nyt ei mikään kirjoittaminen. Mutta yksi syy näiden kotimaisten lastenteatterin kantaesitysten vähyyteen on varmastikin se, että ne ovat kannattamattomampia kuin aikuisten teatterin tekeminen, kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Kimmo Virtanen.

Toivo leikkii maailman kauniiksi

–On terveellistä katsoa asioita myös lapsen näkökulmasta, vaikkakin lapset yksinkertaistavat asioita paljon. Ongelmat ovat lapsien näkökulmasta ihan eri tavalla ratkaistavissa kuin mitä aikuiset ajattelevat. Toivo näkee tässä yhteiskunnassa paljon korjattavaa ja karkaa päiväkodista eduskuntaan tapaamaan pääministeriä. Pääministeri ei ensin meinaa kuunnella Toivoa, mutta sitten lopuksi kuuntelee, sillä Toivo niin päättää ja koska tämä on Toivon leikki, Toivo leikkii maailman kauniiksi, kertoo Virtanen. Toinen käsikirjoittaja näytelmässä on Johanna Keinänen.

Pako päiväkodista -esitys on suunnattu 3-6-vuotiaille lapsille, mutta sopii myös vähän vanhemmille. Koeyleisö Kampin päiväkodista on ennakkoesityksessä innoissaan.

–Kiva esitys, paras oli se pelle, sanoo 3-vuotias Antti Espoosta.

–Rock-kappale oli paras, kertoo puolestaan 6-vuotias Axel.

Samanikäisen Teemun mielestä omalla äidilläkin puhelin soi jatkuvasti. 4-vuotias Sasu taas ei esityksen jälkeen mistään muusta puhukaan kuin Toivosta. Se olisi pitänyt etsiä heti iPadista uudestaan katsottavaksi.

Helsingin Kaupunginteatterin pienen näyttämön lämpiössä näyttelijät ovat lähellä, edessä saa pötkötellä patjoilla. Lapset voivat sopivasti osallistua. Esitys on todella tehty lapsille. On saippuakuplakonetta, puhuva keisaripingviini, ja kakku mätkäistään pellen naamaan. Pääministeri on pelkkä iso pää. Pelleksi muuttuu väsynyt päiväkodin täti, jota Kaisa Torkkel esitti niin hienosti liioitellen, että ainakin yleisön aikuisilta meinaa oikeasti päästä pissa housuun. - Mantelit istuu siinä, rusinat tässä ja pähkinät tässä. Ai kauheeta kun väsyttää, laukoo päiväkotitäti Tupuna.

Miljoonasateen muusikolta sävellykset

Näytelmän musiikki on Miljoonasateen Olli Heikkisen säveltämää. Heikkinen tekee mielellään sävellyksiä teatteriin, vaikka sanoo, että ei ole perinteinen lastenmusiikin tekijä.

–Samanlaista poppia ja rockia teen kuin aina ennenkin. Tässä on se hyvä puoli ja ero perinteiseen biisintekoon, että ei tarvitse miettiä radiosoittoa. Tarkoitus on rytmittää esitystä ja luoda tunnelmaa. Ja onhan se aika luonnollinen siirtymä, että ensin tehdään musiikkia aikuisille, sitten keikkaillaan vuositolkulla ja lopulta tehdään musiikkia lapsille. Tiedän monta tällaista muusikon tarinaa, kertoo Heikkinen MTV Uutisille.

Vähemmän töitä, enemmän aikaa

Pako päiväkodista kertoo osuvasti tämän päivän arjesta lapsen silmin. Vanhempien kännykät piippaavat ja kiire on koko ajan. Toisaalta päiväkotikaverin Hillan isällä ei ole lainkaan töitä.

–Uutisia kun kuuntelee ja lehtiä lukee, niin kyllähän se on itsestäänselvyys, että lapset ovat vähän hunningolla silloin kun työ menee tärkeämmäksi kuin lapset. Toivon haave on, että vanhemmilla olisi vähemmän töitä ja enemmän aikaa leikkiä hänen kanssaan. Siitähän tässä esityksessä on enimmäkseen kyse, kertoo Toivon isää, keisaripingviiniä, Hillaa ja eduskuntaa esittävä Rauno Ahonen.

Katso juttu Seitsemän uutisissa 30.1.2014.

Pako päiväkodista, HKT ohjaus Kimmo Virtanen ensi-ilta /ensiaamu 30.1.2014

Lue myös:

    Uusimmat