Pakilan ala-asteelta Helsingistä löytyy luokka, jonka oppilaat eivät näprää kännyköitään päivän aikana. He laittavat puhelimet aamulla itse rakentamaansa hyllyyn, josta ottavat ne vasta koulupäivän päätyttyä.
– Pihaleikkien sijaan lasten välitunnit kuluivat puhelinten kanssa. Asiasta keskusteltiin luokassa ja oppilaat keksivät itse rakentaa kännykkäparkin, kertoo luokanopettaja Tommi Tiittala.
Tiittalan mukaan oppilaat suunnittelivat ja rakensivat hyllyn teknisen työn tunnilla.
– Kyseessä on puusta ja akryylimuovista rakennettu lokerikko, jossa jokaisella on omalla nimikyltillä varustettu kolo kännykkää varten. Jos päivän mittaan tulee puheluita tai viestejä, niin totta kai ne saa käydä katsomassa, mutta muulloin kännykkä ei ole taskussa pyörimässä.
Tiittala sanoo oppilaiden pitävät toimintatapaa hyvänä asiana erityisesti siitä syystä, että heidän ei tarvitse pelätä ulkona peuhatessa kännykän hukkaamista tai rikkoutumista.
Hyllyjä tulossa myös muihin kouluihin
Luokanopettaja Tommi Tiittala uskoo, että kännykkäparkkeja tullaan näkemään vielä monien luokkien seinillä.
– Omassa koulussa pari opettajaa suunnittelee vastaavia hyllyjä tehtäväksi teknisen työn tunneilla ja Pakilan yläkoulunkin puolella on kuulemma päätetty kerätä kännyköitä pois koulupäivien ajaksi. Päätöksellä on ollut positiivinen vaikutus työrauhaan.
Tiittalan mukaan hän on saanut tuntemiltaan opettajilta eri puolilta Suomea positiivista palautetta.
– Se on ihan valtakunnallinen ilmiö, että kaikilta löytyy kännykkä taskusta ja sitä näprätään välittömästi kun luppoaikaa löytyy. Kännykkä on helppo ratkaisu ajan kuluttamiseksi, joten se supistaa virikemaailmaa.
Tommi Tiittala sanoo oman koulun lasten vanhempienkin jakavan huolen siitä, että kännykkä on jatkuvasti nuorilla niin korostuneessa asemassa.
– Eihän tässä kukaan yritä estää uuden teknologian käyttöä. Haluamme tehdä pelisääntöjä siihen, että mihin tilanteisiin se sopii. Tämä ei ole mediavastaisuutta vaan mediakasvatusta.