Kannonkosken kunnantalon tulipalo katkaisi tietoliikenneyhteydet

Keskisuomalaisen Kannonkosken kunnanjohtaja Maarit Autio vastaa puhelimeen kirjastossa. Kunnan työntekijät ovat muuttaneet väistötiloihin kunnantalon tuhouduttua tulipalossa sunnuntain vastaisena yönä. Aution aika on mennyt asioiden järjestämiseen. 

-Ei tässä ihan normaaliin tapaan ole pystytty kuntalaisia palvelemaan, joskaan ei yhteydenottojakaan ole ollut monta. Aika hyvin tilanne tunnutaan ymmärtävän. Tietenkin hoidamme kaikki asiat, mitä halutaan vireille. Eivät asiat jää hoitamatta, Autio sanoo. 

Kuntaliiton pelastustoimen kehittämispäällikön Jussi Rahikaisen mukaan kunnissa kannattaa tehdä valmiussuunnitelma monenlaisiin hätätilanteisiin.  

-Kunnalla on velvollisuus, että sen pitää pystyä riittävässä määrin palvelemaan kuntalaisia kaikissa olosuhteissa. 

Aiemmin valmiussuunnitelma tehtiin sotatilanteiden varalle, mutta nykyään varaudutaan esimerkiksi syysmyrskyihin, jotka voivat katkoa sähköverkon useaksi viikoksi. Valmiussuunnitelmassa voi esimerkiksi miettiä kunnan väistötilat valmiiksi.  

Rahikaisen mukaan varautumisessa on suuria eroja niin isoissa kuin pienissä kunnissa. Perinteisesti asiaan on herätty vasta, kun jotain on sattunut. 

-Esimerkiksi Hannu- ja Tapani-myrskyt aiheuttivat selvän heräämisen asiaan, Rahikainen sanoo. 

Tietoliikenne kannattaa hajauttaa 

Vaikeimpia ongelmia Kannonkoskella tulipalon jälkeen on ollut tietoliikenneyhteyksien katkeaminen. Kunnan serverihuone oli kunnantalolla, ja tietoliikenteen solmukohta tuhoutui. Esimerkiksi terveyskeskukseen ei ole saanut puhelinyhteyttä. Lääkäri joutui muuttamaan kunnan omasta terveyskeskuksesta naapurikunnan tiloihin.  

Rahikaisen mukaan yhteyksien katkeaminen terveyskeskukseen on kiusallista mutta ei hengenvaarallista. 

-Hätätilanteessa ei pidä soittaa sairaalaan tai terveyskeskukseen, vaan 112:een. Sinne pääsee aina läpi. 

Rahikaisen mielestä kunnan tietoliikennejärjestelmä tulisi hajauttaa, jotta se ei olisi niin haavoittuvainen. Jos tietoliikennepalvelut on ostettu ulkopuoliselta, sopimuksissa pitäisi huomioida, että palvelun tuottajalla on varavoimaa esimerkiksi sähkökatkoksessa. 

Arkistoinnilla tarkat määräykset 

Kannonkosken kunnan arkistot säilyivät tulipalossa hyvin. Kunnanjohtajan mukaan arkisto kärsi lähinnä vesivahinkoja, ja noin 90 prosenttia materiaalista on edelleen käyttökelpoista.  

Rahikaisen mukaan arkistoista on selkeät määräykset, ja niitä noudattamalla tiedot eivät pääse tuhoutumaan. Arkistointitavat vaihtelevat kunnittain. Arkistojen ei tarvitse sijaita kunnantalolla, vaan ne voivat olla muussa tilassa tai sähköisiä. 

Kannonkosken kunnan vakuutukset olivat kunnossa, joten vakuutuksesta saa korvattua koneet ja kalusteet.  

-Ehkä suurin menetys kunnalle oli vanhan, persoonallisen kunnantalon menetys. Sillä oli paikkansa meidän kylän kuvassa, Autio sanoo. 

Hänen mukaansa hämmennys on ollut pienessä kunnassa käsin kosketeltavaa.  

-On tärkeää näyttää kuntalaisille, että kyllä me tästä selvitään ja mennään eteenpäin.  

Lue myös:

    Uusimmat