Mainos

Kannelmäen puukottajan rankka rikostausta: Murhasi kodittoman miehen, otti potilaita panttivangiksi

Ennestään tuntemattoman miehen törkeästä puukotuksesta syytetyllä Jonne Matias Kantolalla on rankka rikostausta. Mies on tuomittu aiemmin muun muassa kodittoman miehen murhasta ja panttivankien ottamisesta sekä pahoinpitelystä.

Jo aiemmin elinkautisen tuomion saanut Kantola pääsi ehdonalaiseen vapauteen viime heinäkuussa. Nyt miestä syytetään tuntemattoman miehen törkeästä puukotuksesta.

Puukotus tapahtui 6. tammikuuta Helsingin Kannelmäessä sijaitsevassa ravintolassa, jossa Kantola on myöntänyt viettäneensä aikaa tapahtumailtana. Mies on kuitenkin kiistänyt oikeudessa syyllistyneensä puukotukseen.

– Ei ole mitään tällaisia muistikuvia. Ei ollut minun elämässä merkittävä ilta, Kantola kertoi eilen Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan Kantola oli tarttunut entuudestaan tuntematonta 24-vuotiasta miestä olkapäästä ja iskenyt häntä 36-senttisellä metsästysveitsellä poskeen ilman ennakkovaroitusta.

Välikohtauksen jälkeen Kantola oli paennut paikalta. Puukotuksen uhri menetti näkökyvyn vasemmasta silmästään.

Poliisi löysi Kantolan julkaisemalla hänestä valvontakamerakuvia. Vihjeiden perusteella löydetty mies vangittiin tammikuun 20. päivänä. Nyt syyttäjä vaatii miehelle vähintään viiden vuoden vankeusrangaistusta.

Elinkautinen kodittoman murhasta

Loppiaisen tapahtumat eivät ole ensimmäinen kerta, kun Kantola on julkisuudessa poikkeuksellisen raskaista rikoksista syytettynä.

Marraskuussa vuonna 2000 Kantola pahoinpiteli 46-vuotiaan kodittoman miehen kuoliaaksi Helsingissä sittemmin tuhoutuneiden VR:n makasiinirakennusten lähellä.

Kantolan mukaan kodittoman pahoinpitely oli hetken mielijohde.

Humalaisena ravintolasta kotiin matkalla ollut Kantola oli tullut pysäköintialueelle varastaakseen auton. Parkkipaikalla autossaan nukkumassa olleen kodittoman miehen kerrotaan tiedustelleen Kantolalta tämän aikeita.

Kantola kertoi käräjäoikeudelle, että kodittoman kysymys sai hänet kimpaantumaan ja repimään miehen tämän autostaan. Kantola hakkasi ja potki uhriaan sekä hyppi tämän päällä, kunnes paikalle sattui kaksi postinjakajaa.

Postinjakajat soittivat paikalle poliisin ja ambulanssin. Kantola kuitenkin poistui rikospaikalta ennen virkavallan saapumista.

Mies löydettiin pian Helsingin rautatieasemalta verisissä vaatteissa. Kun poliisi kertoi Kantolalle, että VR:n makasiineilla pahoinpidelty koditon mies oli kuollut, Kantola purskahti itkuun.

Kantola oli teon aikaan mielentilatutkimuksen ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausuntojen mukaan syyntakeellinen.

Käräjäoikeus tuomitsi Kantolan puolustuskyvyttömän miehen murhasta käräjäoikeudessa vuonna 2001. Kantola valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka kuitenkin vahvisti käräjäoikeuden tuomion vuonna 2002. Kantola tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Panttivankeja ja kahakointia vankilassa

Vain vajaat kolme kuukautta ennen kodittoman miehen surmaamista Kantola tunkeutui psykiatristen pitkäaikaispotilaiden hoitokotiin ja otti kolme miestä panttivangikseen Sallassa.

Poliisi piiritti rakennuksen ja tilanne laukesi pian. 

Käräjäoikeus tuomitsi hoitokodissa riehuneen Kantolan panttivankien ottamisesta, pahoinpitelyistä sekä kotirauhan rikkomisesta.

Rangaistus kuitenkin yhdistettiin elinkautiseen rangaistukseen, jonka Kantola oli saanut kodittoman miehen murhasta.

Vuonna 2005 Kantola oli mukana Riihimäen vankilakapinassa, jolloin vankilan kolmen eri osaston vangit riehuivat selleissään ja rikkoivat vankilan irtaimistoa, tekivät seiniin reikiä ja irrottivat vessanpönttöjä.

Kahakan järjestäjäksi epäiltiin rikollisjengiä, jonka jäseniä osa kahakoinnista syytetyistä olivat.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.