Mainos

Kannattaako hiihtolomalle lähtijän irrottaa kaikki sähkölaitteet seinästä? Asiantuntija vastaa

Talvilomat ovat jo käynnissä ja moni saattaa lähteä kotoa reiluksi viikoksi pois. Kukat pitää kastella ja tarkistaa, ettei pyykkikoneen tai astianpesukoneen vesihana jää auki. Entä pitääkö jokainen sähköjohto repiä yksi kerrallaan seinästä irti aina sähköhammasharjasta kahvikoneeseen?

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sähkötuotteiden ylitarkastaja Seppo Niemi muistuttaa naurahtaen, ettei ainakaan jääkaappia ja pakastinta kannata irrottaa seinästä loman ajaksi.

– Sähkölaitteiden seinästä irrottaminen saattaa tuoda ennen kaikkea mielenrauhaa. Jos luvassa on kuitenkin ukonilmaa tai sähkökatkoja, voi laitteiden irrottaminen olla järkevää, Niemi sanoo.

– Joidenkin laitteiden käyttöohjeissa saatetaan myös mainita, että ne kannattaa ottaa seinästä, jos niitä ei käytä pitkään aikaan.

Ukkonen ei onneksi ole hiihtolomailijalle kuitenkaan kovin todennäköinen uhka, sillä talviukkonen on hyvin harvinainen ilmiö.

Seinässä olevat laitteet saattavat kuluttaa sähköä hieman enemmän. Valmiustilassa olevan television voi esimerkiksi sulkea. Uusissa televisioissa ei ole enää nykyään samanlaisia korkeajännitteitä kuin vanhoissa putkitelevisioissa.

Lomailijan kannattaakin harkita erityisesti vanhempien elektroniikkalaitteiden töpselin irrottamista seinästä. Epävarmuuden iskiessä suosituksen voi tarkistaa laitteen mukana tulleista käyttöohjeista.

Lähde: Tukes, Ilmatieteenlaitos

***

6:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.