Kananmuna eri muodoissaan kuuluu pääsiäiseen

Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks. Palmusunnuntaina pienet virpojat kulkevat ovelta ovelle, antavat koristellun pajunoksan ja saavat palkaksi muutaman lantin ja suklaamunia. Pääsiäinen on myös kananmunien käytön sesonkiaikaa, jolloin kotikeittiöissä syntyvät pääsiäispöytiin herkut poikineen.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlistamme vanhin ja siihen valmistautuminen alkaa jo laskiaisesta, jolloin laskeudutaan paastoon. Pitkäperjantaina, vuoden vakavimpana päivänä, ei ole saanut sytyttää edes valkeaa uuniin. Silloin on ollut tyytyminen ruokaan, jonka on voinut valmistaa keittämättä. Usein aterialle on käyty vasta auringon laskettua. Tarjolla on ollut kapakalaa, silakkaa, kuivaa leipää ja mämmiä.

Pääsiäisenä paastosta on vihdoin päästy ja siksi pääsiäispöydän tarjonta on aina ollut runsasta. Kiellot ja arkitoimia koskevat paastonajan rajoitukset ovat väistyneet ja värikkäät vaatteet on haettu jälleen esiin. Pääsiäispyhinä myös leikkiminen ja huvittelu ovat olleet taas luvallisia. Pajunkissat, koivunoksat ja narsissit sekä kauniisti maalatut kananmunat ovat koristaneet koteja.

Pääsiäinen on perinteisesti ollut perhejuhla. Etenkin pääsiäispäivään on kuulunut yhteinen ateria oman perheen ja lähimpien kanssa. Muistutuksena pääsiäisen historiallisesta ja uskonnollisesta merkityksestä ruokapöydästä löytyvät vielä tänäkin päivänä niin yrtein maustettu pääsiäislammas, kalaruuat eri muodoissaan kuin värikkäät kananmunatkin.

Nykyäänkin pääsiäinen kasvattaa kananmunien kysyntää. Pääsiäisviikolla kananmunien käyttö lisääntyy peräti 50 prosenttia normaaliin viikkoon verrattuna. Onhan kananmuna helppokäyttöisimpiä herkkujamme, sen terveellisyydestä puhumattakaan. Kananmunasta löytyy lähes kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita. Lisäksi se antaa ruuille makua ja väriä, kohottaa, kuohkeuttaa, saostaa, sitoo ja yhdistää raaka-aineita.

Pääsiäisenä kotikeittiöissä valmistetaankin monia herkkuja kananmunasta. Kevyempi pasha valmistuu rahkasta ja kananmunasta. Tätä pääsiäisen perinteistä jälkiruokaa tarjotaan kulitsan eli venäläisen pääsiäisleivän kera tai sellaisenaan. Nykyaikaisempi pääsiäisen keikauskakku täydentää kahvipöydän antimia ja maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kevyt pasha

1 tlk (250 g) maitorahkaa 1 tlk (2 dl) kermaviiliä 1 muna 1/2 dl sokeria 1 tl vanilliinisokeria 1 dl rusinoita tai korintteja 1/2 dl mantelirouhetta 1 dl sukaattia

Hienonna rusinat. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos sideharsolla vuorattuun pashamuottiin tai suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodattimeen. Pane muotin päälle kevyt paino ja alle lautanen. Laita muotti jääkaappiin. Kumoa pasha seuraavana päivänä tarjoiluvadille. Koristele hedelmillä. Tarjoa sellaisenaan tai kulitsan kera.

Kulitsa

2 pääsiäisleipää5 dl maitoa 50 g hiivaa 1 tl suolaa 2 dl sokeria 1/2 g sahramia (tai 2 tl kardemummaa ja 2 tl vanilliinisokeria) 3 munaa 200 g pehmeää voita tai margariinia noin 16 dl vehnäjauhoja Voiteluun: 1 munaKoristeluun: mantelilastuja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon suola, sokeri, mausteet ja munat. Alusta taikina kimmoisaksi vehnäjauhoilla ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja pyöritä limpuiksi. Koristele limput taikinasta muotoilluin kirjaimin XB (Kristus on ylösnoussut). Kohota limput. Voitele ne munalla, ripottele pinnalle mantelilastuja ja paista 225 C:ssa noin 25 minuuttia.

Pääsiäisen keikauskakku

50 g margariinia 1 dl fariinisokeria 1 tlk ananasrenkaita 1 tlk cocktailkirsikoita

Taikina: 150g margariinia 2 dl sokeria 2 munaa 1 tl vanilliinisokeria 1 tl leivinjauhetta 2 1/4 dl vehnäjauhoja

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Valuta ja kuivaa säilykehedelmät. Sulata rasva ja fariinisokeri vuoassa (halkaisija noin 22 cm) uunissa noin kolmen minuutin ajan. Tasoittele rasva-sokeriseos vuoan pohjalle ja asettele säilykehedelmät seoksen päälle. Puolitetut ananasrenkaat voi asetella viuhkan tai kukan muotoon ja kirsikat ananasrenkaiden keskelle ja väleihin.

Vaahdota margariini ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Levitä taikina hedelmien päälle vuokaan ja paista 175 C:ssa noin 40 minuuttia. Kumoa kakku lämpimänä.

Lähde: Finfood Kananmunatiedotus

Lisää pääsiäisreseptejä makuja-sivuilla ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat