Mainos

Kananmuna-allergistenkin rokotukset ovat onnistuneet

Myös kananmuna-allergiset voidaan rokottaa sikainfluenssaa vastaan Suomessa käytetyllä Pandemrix-rokotteella. Joissakin terveyskeskuksissa heitä ei ole uskallettu piikittää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) painottaa kuitenkin, ettei allergikoillekaan tule sikapiikistä enempää haittavaikutuksia kuin muillekaan.

- Nyt on päivitetty terveydenhuollolle ohjeet allergisten rokottamisesta juuri siksi, että meillekin tulleiden tietojen mukaan perusteita rokottamatta jättämiselle ei ole aina ollut, perustelee THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi.

Allergia-asiantuntijat ovat arvioineet kananmunasta peräisin olevan valkuaisaineen määrän rokotteessa niin vähäiseksi, että se ei aiheuta allergikoille sen enempää haittavaikutuksia kuin muullekaan väestölle. Tätä tukevat myös käytännön kokemukset.

- Varmuudella Suomessa on rokotettu jo satoja lieväoireisia kananmuna-allergisia. Meillä on tällä hetkellä yhden käden sormilla laskettavissa allergiareaktiot, ja se kuvastaa, että rokote on ollut turvallinen myös allergisille lapsille, vahvistaa Hyksin Iho- ja allergiasairaalan vastaava ylilääkäri Mika Mäkelä.

THL suosittaa rokottamaan vaikeimmin allergiset varmuuden vuoksi aina lääkärin valvonnassa.

Vaikeitakin allergikkoja rokotettu

Mäkelä kertoo, että heillä kuten muissakin yliopistosairaaloissa on rokotettu perheen toivomuksesta myös vaikeasta kananmuna-allergiasta kärsiviä lapsia.

- Hyksissä meillä ei ole ollut ainoatakaan vaikeata reaktiota edes näillä potilailla. Oulussa on ollut pari yleiseksi allergiareaktioksi määriteltävää tapausta.

Kananmuna-allergia on lähinnä lapsuusajan riesa, mutta allergikkojen joukossa on myös aikuisia. Mäkelä arvioi, että erittäin vaikeasta kananmuna-allergiasta kärsiviä on joitakin kymmeniä. Valtaosa heistä on jo rokotettu.

Suomi selvittää silti vaihtoehtoisen rokotteen ostamista sen varalle, että rokotusten edetessä löytyisi ryhmiä, joille nykyrokote ei kävisi.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin sikainfluenssapandemian olevan hiipumassa. Uudellamaallakin huippu on ehkä ohi, mutta Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa huippu voi THL:n tutkimusprofessori Petri Ruudun mukaan ajoittua marraskuun lopulle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.