Kananlento (Chicken Run)

USA 2000. Ohjaus: Nick Park & Peter Lord. Käsikirjoitus. Karey KirkPatrick Parkin ja Lordin tarinan pohjalta. Pääanimaattori: Lloyd Price. Kuvaus: Tristan Oliver, Frank Passingham. Leikkaus: Mark Solomon. Musiikki: John Powell & Harry Gregson-Williams. Tuotanto: Peter Lord, David Sproxton, Nick Park. Pääosissa: Mel Gibson, Julia Sawalha, Miranda Richardson, Jane Horrocks, Timothy Spall, Imelda Staunton, Tony Haygarth. Suomenkielisen version käännös: Jarkko Cairenius. Jälkiäänityksen ohjaus: Kari Tamminen. Pääosissa: Ona Kamu, Santeri Kinnunen, Tapani Perttu, Outi Alanen, Riitta Havukainen, Heikki Sankari, Rinna Paatso, Jarmo Koski, Ilkka Heiskanen.

Aardmanin animaatiostudio Englannissa on ihastuttanut animaation ystäviä jo vuosia upeilla tuotoksillaan. Suurimman suosion on saavuttanut Nick Park Wallace & Gromit hahmoillaan. BBC:lle tehdyt kolme vajaan puolen tunnin Wallace & Gromit seikkailua ovat ihastuttivaneet yleisöä ympäri maailman. Menestys poikikin huikean kolmen pitkän aniamaatioelokuvan sopimuksen Steven Spielbergin pyörittämän Dreamworks-yhtiön kanssa.

Aardman on pitänyt kuitenkin hyvin päänsä amerikkalaisen paineen alla. Studio ei luopunut käsityönä tehdyistä vahahahmoistaan, jotka uudessa seikkailussa ovat tosin suurelti osin kumimaista silikonia. Tietokoneita on käytetty vain kosmeettisesti eli pääosa kuvauksista tehtiin oikeissa lavasteissa, oikean kameran edessä, kuvaten oikeita konkreettisia hahmoja ruutu kerrallaan. Kananlento elokuvan kuvaukset kestivätkin kaikkiaan 18 kuukautta puolentoista minuutin viikkotahtia. Elokuva tehtiin ensin valmiiksi paperilla, sillä mitään uusintaottoja ei aikataulu antanut periksi.

Kananlento ei kuitenkaan ole pelkkä työvoitto. Se on riemastuttava seikkailuelokuva, jossa on myös pistämätön komiikan- ja inhimillisyydentaju. Värikkyys ja vauhti varmasti tempaavat lapset mukaansa ja aikuiset voivat lisäksi nauttia upeasti viimeistellystä toteutuksesta ja osaavasta kerronnasta sekä nasevan humoristisesta dialogista.

Kananlento kertoo tarinan Tweedyn kanafarmilta, jossa vankileirimäisissä oloissa elämäntyönään munivien kanojen ainoana unelmana on pako vapauteen. Unelman pääelättäjänä on kana nimeltä Ginger, jonka johtaman tiimin kekseliäät yritykset menevät myttyyn yksi toisensa jälkeen. Paikalle lehahtaa kuitenkin kuin ihmeen tuomana kukko Rocky, joka lupaa opettaa kanat lentämään ja täten pakoon rouva Tweedyn tilaaman kanapiirakkakoneen kidasta.

Park ja Lord ja heidän mestaroimansa animaatiotiimi tuntevat työnsä ja paneutuvat asiaansa kertakaikkisella antaumuksella. Visuaalisesti Kananlento on täydellisyyden tuntumassa, mutta siihen vielä lisättynä vankilapakoelokuvista ammentava toimiva tarina ja liukas kerronta, niin elokuvakokemus on kerrassan nautinnollinen.

Alkuperäisversion Rocky-kukkona häärii Mel Gibson, joka yllättää iloisesti komiikantajua myös äänenkäytössä vaativassa pääroolissa. Miehen edellisten rahakkeiden ja ryppyotsaisten live-töiden jälkeen hommaa on hauska kuunnella. Englantilaista eturivin kaartia on haalittu kanojen osiin. Absolutely Fabulouksesta tutut Julia Sawalha Gingerina ja Jane Horrocks hölmönä Babsina vetävät muiden muassa mainiot roolit. Jäätävän rouva Tweedyn tulkitsee tiukasti Miranda Richardson.

Kananlento on uniikkiteos, jota voitaneen pitää myös historiallisena. Teknologia on väistämättömästi tulossa myös Aardmanin avuksi ja mielenkiintoista onkin nähdä kauanko käsityöhön uskoutunut tiimi jaksaa näpertää pikkutarkkaa ja aikaavievää työtään. Kananlento on ainakin oiva osoitus taidosta ja hatunnosto animaatioperinteelle.

Teksti: Jari Rantala
Kuvat: UIP

Lue myös:

    Uusimmat