Kanadan GP:n lehdistökatsaus: Alonson ylivoimaa

Maailman lehdistö ihmetteli Kanadan GP:n jälkeen Fernando Alonson ylivoimaa formula ykkösten tämän vuoden MM-sarjassa. Alonso on koonnut yhdeksästä kilpailusta huimat 84 pistettä 90 mahdollisesta. Edes aikaisempien vuosien epäonni ei estänyt Alonson voittoputkea jatkumasta Montrealissa.

- Alonso oli ollut vain ongelmia Montrealissa hänen lyhyen F1-uransa aikana. Eilen hän kuitenkin valloitti Gilles Villeneuve -radan ja otti ensimmäisen voittonsa Notre-Damen saarella ennen voimattomia Michael Schumacheria ja Kimi Räikköstä, Montrealissa ilmestyvä La Presse kirjoitti.

- Schumacher ei missään vaiheessa uhannut Alonsoa. Hän saakin kiittää kakkossijastaan vanhaa ystäväänsä Villeneuvea. Ilman turva-auton tuloa radalla 10 kierrosta ennen loppua ei hän koskaan olisi ollut riittävän lähellä Räikköstä viedäkseen tältä kakkossijan.

- Hallitseva maailmanmestari Fernando Alonso on niin lähellä täydellisyyttä kuin mahdollista formula ykkösissä, totesi myös Montrealin englanninkielinen valtalehti The Gazette.

Jacques Villeneuven kirous Montrealin radalla ei sitä vastoin ota loppuakseen. Kotiyleisön suosikin kilpailu päättyi jälleen kerran betonimuuriin.

- Mitä tapahtui, Jacques? Villeneuve ajoi ulos ja kohdisti syytökset kaikkiin muihin paitsi itseensä, ihmetteli The Gazette.

- Aiemmin viikonloppuna BMW-Sauber-pomo Mario Theissenilta kysyttiin, mitä Jacques Villeneuven pitäisi tehdä säilyttääkseen paikkansa F1-tallissa ensi kaudella. Theissen vastasi sanomalla "jatkaa samalla tavalla". Villeneuve otti neuvosta vaaria ja teki niin kuin kovin monesti aiemmin kotikisassaan: ajoi ulos hiilikuituromun keskellä.

- Jos olet jo mennyt laskuissa sekaisin, tämä oli kuudes keskeytys Ibervillestä kotoisin olevalle sankarille kymmenessä F1-kilpailussa hänen legendaarisen isänsä mukaan nimetyllä radalla.

The Gazetten mielestä sunnuntain kilpailu oli tylsä. Lehti suuntasi jo katseensa ensi vuonna Montrealissa mahdollisesti ajettavaan Nascar-kilpailuun.

- F1 on ylimainostettua, ylihintaista ja vihdoinkin tämän vuoden osalta ohi. Maailman hienoimmat autot, maailman parhaat kuljettajat ja spektaakkeli, jonka jännittävyys on jotakin ikämiesten sulkapallokiertueen ja nurmikeilailun väliltä.

"Räikkösen aloittelijamainen virhe"

Ranskalaisen Libérationin mielestä kilpailusta taas ei puuttunut dramatiikkaa.

- Kauden yhdeksäs osakilpailu Kanadan GP oli maineensa veroinen armahtamaton kilpailu. Rata ei anna anteeksi pienintäkään virhettä ja lähelle 50 celsius-astetta radan pinnassa noussut lämpötila sulatti asfaltin paikoittain niin, että kuljettajat kohtasivat epätavallisia ongelmia. Näissä tilanteissa vain parhaat kuljettajat pystyvät nousemaan vaikeuksien yli. Ja kuten Silverstonessa kaksi viikkoa aikaisemmin, kolme tämän hetken parasta kuljettajaa selvisi palkintopallille.

Espanjassa Alonson rutiininomaiset voitot alkavat jo olla niin arkipäivää, ettei saavutus riittänyt syrjäyttämään MM-jalkapalloa AS-urheilulehden etusivun pääuutisena.

- Alonso rikkoi Pohjois-Amerikan kirouksen. Neljäs peräkkäinen voitto radalla, joka ei ollut suosinut häntä. Koskaan yhtä monta peräkkäistä kilpailua voittanut kuljettaja ei ole jäänyt ilman mestaruutta, AS tiesi.

AS hehkutti Alonson virheetöntä ajoa ja piikitteli espanjalaiskuskin kilpakumppaneita.

- Kaikkein käsittämättömimmän virheen teki Kimi Räikkönen. Kuten aina silloin kun häntä varjostaa punainen auto, Kimi sortui virheeseen toiseksi viimeisellä kierroksella ja lahjoitti kaksi pistettä MM-sarjassa toisena olevalle kuljettajalle. Tällainen kuljettaja on "Maximum attack". Hänessä yhdistyvät kuljettaja, joka ahdisteli Alonsoa kilpailun alkuvaiheessa ja yritti ohitustakin, sekä aloittelija, joka ei osannut arvioida voimiaan ja menetti sijoituksen helpolla tavalla. Siksi hänestä ei ole ollut maailmanmestariksi.

Kataloniassa ilmestyvä Sport-urheilulehti nosti Alonson voiton maanantain ykkösuutiseksi. - Alonso lentää kohti mestaruutta, lehti otsikoi etusivullaan viitaten Alonson esittämään tuuletukseen.

- Alonso rikkoi Montrealin kirouksen hämmästyttävällä ajonäytöksellä, joka tuotti neljännen peräkkäisen voiton.

"Schumi, se oli siinä"

Saksalaisen Bildin mielestä tämän kauden mestaruuden voisi jo luovuttaa Alonsolle: - Schumi, se oli siinä! 25 pistettä eroa. Mestaruustaisto on ohi, Alonson fiesta jatkuu.

Samaa mieltä oli italialainen Corriere della Sera.

- Sanokaamme asiat niin kuin ne ovat. Fernando Alonso täyttää kuukauden päästä 25 vuotta ja hän on jo saavuttanut maailmanmestaruuden lisäksi enemmän GP-voittoja kuin mukaan muu nykyisistä kuljettajista, super-Michaelia lukuunottamatta. Kanadan voiton myötä hän ohitti 35-vuotiaan David Coulthardin, joka on jämähtänyt 13 voittoon. Alonso on voittanut kuusi kilpailua yhdeksästä ja ollut toinen kolmessa muussa. Hänellä on 25 pisteen etumatka Schumacheriin, joten haaveilu on syytä lopettaa: mestaruus on ratkennut.

Toisen italialaislehden Il Giornalen mielestä Alonso hallitsee MM-sarjaa vakuuttavammin kuin Schumi koskaan.

- Taas suupala Alonsolle. Täytyisi kaivaa esiin, mitä kirjoitimme silloin, kun Schumi ja Ferrari hallitsivat samalla tavalla kuin espanjalainen tänä päivänä. Vanhojen juttujen kopiointi ei kuitenkaan riittäisi, sillä Alonso näyttää olevan vieläkin vahvempi - erityisesti ottaen huomioon että hän on nuorempi kuin Schumacher parhaina päivinään.

Englantilainen The Times oli myös sitä mieltä, että Alonso on viimeistään nyt ottanut Schumin paikan formula ykkösten valtiaana.

- Nähtäväksi jää, pystyykö Fernando Alonso pääsemään lähelle Michael Schumacherin saavutuksia kilpa-auton ratissa. Hänen muodonmuutoksensa espanjalaiseksi versioksi seitsenkertaisesta maailmanmestarista on vielä kesken. Formula ykkösten vallanvaihdos ei ole kuitenkaan koskaan ollut yhtä ilmiselvä kuin Kanadan GP:n jälkeen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat