Kanada voitti Suomen World Cupin finaalissa

Suomi ei pystynyt voittamaan jääkiekon maailmancupia eli World Cupia vuoden 2004 turnauksessa. Kanada voitti Suomen niukasti, mutta ansaitusti maalein 3-2 (1-1,1-1,1-0) maailmancupin finaalissa varhain keskiviikkona Suomen aikaa Torontossa.

Kanada on tällä hetkellä varsin kiistattomasti jääkiekon ykkösmaa, sillä se on voittanut viimeisen runsaan kahden vuoden aikana maailmancupin lisäksi olympiakullan ja kaksi maailmanmestaruutta.

Kanadan joukkueen kapteeni Mario Lemieux sai nostaa maailmancupin voittomaljan suorille käsille. Lemieux suuntasi voitonkin hetkellä katseensa eteenpäin.

- Hienoa tämä voitto tietysti tuntuu. Jatkossa ei koskaan tiedä mitä tapahtuu. Aion pitää itsensä kunnossa vielä, pelasihan Chris Chelioskin (Yhdysvaltain joukkueen 42-vuotias kapteeni) tässä turnauksessa, lokakuussa 39 vuotta täyttävä Lemieux vihjasi uransa jatkumisesta.

Kanada hieman edellä, Suomi pinnisteli perässä

Kanada sai finaaliotteluun salama-alun Joe Sakicin maalilla. Suomi ei antanut periksi, joukkue taisteli ja nousi pian tasoihin. Ensimmäinen erä oli Suomelta aivan alun jälkeen pirteää ja tasapainoista esitystä, eikä Kanada pystynyt vyöryttämään hyökkäyksiään kovinkaan vaarallisesti Miikka Kiprusoffin vartioimalla maalille. Kanada oli tunnustelevassa erässä vain hieman Suomea edellä pelillisesti.

1-0-maalissa Sakic laukoi keskeltä lyöntilaukauksen suoraan Mario Lemieux'n poikittaissyötöstä P-pisteiden välistä. Osuma syntyi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi.

1-1-maalissa Toni Lydman ampui Aki Bergin poikittaissyötöstä siniviivan tuntumasta ja Riku Hahl ohjasi kiekon maalin edestä. Maali oli Hahlin ensimmäinen maaottelumaali.

- Ei täydellinen alku meille. Kanada sai ensimmäisen maalinsa helposti, mutta ei siitä voi masentua, on vain noustava uudelleen. Pelaamme varmaa peruspeliä (kuten Yhdysvallat-välieräottelussa). Montaa kertaa ei tällaisia tilaisuuksia tule, joten pitää pelata parasta ja toivoa se riittävän, hyökkääjä Teemu Selänne viittasi ensimmäisellä erätauolla Suomelle kannalta ainutlaatuiseen finaalipeliin.

Toisessa erässä Kanada oli painostavampi osapuoli. Pelin painopiste oli Suomen puolustusalueelle. Suomi pääsi hyökkäyksiin ajoittain, mutta jatkoseurauksena Kanadan vastahyökkäykset olivat usein vaarallisia. Kanadan johtomaali tuli helpolla tavalla, mutta Suomen tasoitus erän loppuun oli hieno ja joukkueelle tärkeä.

2-1-maalissa Scott Niedermayer ajoi laidasta sisään Suomen alueelle. Kiprusoff hörppäsi pienestä kulmasta ilman maskia tulleen rannelaukauksen jalkojensa välistä taakseen.

2-2-maalissa Tuomo Ruutu rynnisti omalta kenttäpuoliskolta vaikuttavasti läpi laidasta. Hän pujotteli röyhkeästi kolmen kanadalaisen ohi ja teki ensimmäisen maajoukkuemaalinsa.

- Meillä oli hyviä vaihtoja toisessa erässä. Keskittymistä ei saa hukata. (Suomen tasoitusmaalia lukuun ottamatta peli) vaikutti muuten aika hyvältä. Päätöserässä meidän ei pidä menetetä kiekkoja vaan tehdä joukkueena työtä itseluottamuksella, ja pelata yksinkertaista, kontrolloitua peliä, Kanadan puolustaja Adam Foote tuumasi rauhallisena toisella erätauolla.

Kolmannen erän Kanada aloitti ensimmäisen erän tapaan tyrmäävästi ja iski maalin taas jo erän avausminuutilla. Kanadan johtomaalin jälkeen Suomi joutui ottamaan vähitellen enemmän aloitetta - ja onnistuikin siinä. Suomi oli aktiivinen Kanadan pelatessa varovaisesti ja pyrkiessä rikkomaan Suomen peliä.

Suomi pelasi päätöserän lopussa runsaan minuutin ilman maalivahtia, mutta ei kyennyt luomaan lainkaan painetta Kanadan maalille.

3-2-maalissa Foote voitti kiekon kulmaväännössä ja vippasi sen maalin taakse Joe Thorntonille. Tämä passasi kiekon maalin eteen Shane Doanille, joka pääsi vapaasti nokikkain Kiprusoffin kanssa ja pujotti kiekon tämän taakse. Tämä maali osoittautui lopulta voittomaaliksi.

Puolustajat: Adam Foote, Kanada - Kimmo Timonen, Suomi
Hyökkääjät: Vincent Lecavalier, Kanada - Saku Koivu, Suomi - Fredrik Modin, Ruotsi