Kampaajat kauhuissaan lakiuudistuksesta: Virheitä ei voisi korjata vaan erhe pitäisi korvata – "Tulee yhä enemmän ammattivalittajia"

Ammattivalittajat ja hupivarailijat hiusalan kiusana – tämän vuoksi lakiuudistus huolettaa kampaajia 5:07
Suomen hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Pahkala avasi Viiden jälkeen -ohjelmassa niitä vaikeuksia, mitä ammattivalittajat ja hupivarailijat hiusalalle aiheuttavat.

Kuluttajansuojalain uudistus toisi muutoksia muun muassa virheen ja viivästyksen korvaamiseen palvelualalla.

Hallituksen esitys kuluttajansuojalain uudistamisesta herättää huolta hiusalalla. Alan etujärjestö Suomen hiusyrittäjät julkaisi kirjelmän, jossa se toivoo, että lakia ei sellaisenaan hyväksyttäisi. Huolta herättää erityisesti se, että ammatinharjoittaja ei välttämättä pystyisi jatkossa korjaamaan työtään vaan asiakkaalle olisi maksettava korvauksia.

– Meillä tulee yhä enemmän ja enemmän tällaisia ammattivalittajia, jotka sitten aiheuttavat suurtakin päänvaivaa joillekin yrittäjille sellaisella käytöksellä, jossa heillä ei ole tarkoituskaan maksaa näistä palveluista. Nyt tämä lakimuutos mahdollistaisi heidän käytöksensä huomattavasti paremmin, kertoo Suomen hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Pahkala Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Uudistuksen myötä kuluttajansuojalakiin tulisi uusi luku henkilöön kohdistuvista palveluista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi terveyden- ja kauneudenhoitopalveluita sekä tapahtumia.

Lainsäädäntöneuvos Riitta Haapasaaren mukaan lailla halutaan parantaa kuluttajansuojaa, mutta myös selkiyttää alan tilannetta yrittäjänkin näkökulmasta.

– Näiden palveluiden virhe- ja viivästystilanteista ei ole tällä hetkellä säädetty laissa mitään, minkä vuoksi joudutaan soveltamaan lain muita säädöksiä, Haapasaari avaa nykytilannetta.

Myös tapahtuma-ala on esittänyt huolensa lausuntokierroksella olevasta uudistuksesta. Alan etujärjestöä Tapahtumateollisuus ry:tä huolettaa esimerkiksi lakiin lisättävä ammattitaitovaatimus.

– Esimerkiksi hävitty urheiluottelu ei voi olla peruste hyvityksille ammattitaitovaatimukseen perustuen, järjestön lausunnossa sanotaan.

Kuluttajansuojalain uudistus sai hiusalan varpailleen – näin lainsäädäntöneuvos vastaa huoleen 10:42
Näin lainsäädäntöneuvos Riitta Haapasaari vastasi hiusalan huoleen kuluttajansuojalain uudistamisesta.


Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live


Lue myös:

    Uusimmat